“Saya sendiri akan memberikan perhatian secara peribadi kepada pembentukan dan pelaksanaan DPTN ini.

“Kita mendapati institusi pendidikan tahfiz terus mendapat sambutan yang begitu hebat daripada masyarakat. Institusi tahfiz ini telah berkembang dan tidak lagi berpaling ke belakang,” katanya ketika berucap dalam Majlis Himpunan 20,000 Huffaz di Masjid Wilayah Persekutuan di sini hari ini.

Dalam majlis yang sama, Perdana Menteri turut merasmikan Gabungan Persatuan Institusi Tahfiz al-Quran Kebangsaan (Pinta).

Yang turut hadir Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom; Mufti Wilayah Persekutuan, Datuk Dr. Zulkifli Mohamad Al-Bakri dan Pengerusi Pinta, Mohd. Zahid Mahmood.

Perdana Menteri menambah, penubuhan Pinta amat tepat pada masanya untuk madrasah dan maahad tahfiz disatukan dan disusun saf mereka.

“Sehingga pelbagai program dan aktiviti yang mampu memperkasakan kebajikan dan pendidikan institusi ini dapat dilaksanakan dengan lebih rapi dan menyeluruh,” ujarnya.

Sebagai satu sumbangan awal tanda pengiktirafan kerajaan kepada usaha para huffaz menubuhkan Pinta, Najib berkata, kerajaan bersetuju memberi sumbangan dana sebanyak RM10,000 bagi setiap Pinta di peringkat negeri.

“Untuk Pinta kebangsaan, kita akan bincangkan kemudian. Insya-Allah, harapan tidak akan dihampakan,” kata Perdana Menteri.

**********

Benda yang baik kita kena sokong penuh. Tak ada masalah pimpinan kita bersama Najib dalam perkara baik seperti ini. DPTN memang bagus untuk negara kita. Pas patut sokong penuh.

Guan Eng pun beri bajet untuk tahfiz. Azmin Ali pun. Semua ada bagi bajet. Kita sokong mana yang baik.

Sebab itu pada ana, tak jadi masalah anak Tok Guru Nik Aziz datang bersama Najib dalam program itu. Program dakwah dan islamik. Bukannya program laghaw.

Pas sokong DPTN. Kalau beri bajet kepada kita pun bagus. Dalam RM600k setahun. Tahfiz Pasti. Boleh PM? Bolehlah…bolehlah….we love PM! Lulz.
Advertisements