Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah pada hari ini membuat ‘kejutan 2014’ apabila mengambil keputusan MELUCUTKAN gelaran ‘Datuk Seri’ yang diberikan kepada Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim pada tahun 1992.
Ini dipercayai berkaitan dengan sikap derhaka Anwar Ibrahim yang juga Ketua Pembangkang dalam beberapa isu yang melibatkan Sultan Selangor.
Istana Selangor dalam satu kenyataan pagi Khamis memberitahu perlucutan gelaran tersebut berkuat kuasa 3 November lalu.
Nampaknya, kehadiran Anwar Ibrahim ke Sarawak minggu lepas sebenarnya dalam keadaan tiada gelaran Datuk Seri.
Menurut Istana Selangor keputusan untuk membatalkan gelaran Anwar kerana beliau “berulang kali mempersoalkan integriti Sultan Sharafuddin Idris Shah dan institusi Raja dalam krisis Menteri Besar baru-baru ini.”
“Sultan, selepas berunding dengan Majlis Diraja Selangor, telah memutuskan bahawa anugerah kehormat yang membawa gelaran ‘Datuk Seri’ kepada Anwar Ibrahim, dibatalkan berkuat kuasa 3 November, selaras dengan kuasa Sultan untuk memberi anugerah seperti yang termaktub dalam perlembagaan negeri.

“Keputusan ini adalah berdasarkan tindakan Anwar mempersoalkan berulang kali kewibawaan Sultan Selangor dan institusi diraja dalam menyelesaikan MB krisis Selangor, serta menyoal Baginda berkaitan isu-isu membabitkan agama Islam,” kata Setiausaha Sulit Sultan Sharafuddin, Datuk Mohamad Munir Bani.

******

2016, Menteri Besar UMNO pula kena lucut gelaran. Kalau Anwar persoal integriti Sultan Selangor, apa pula dosa sebenar MB Terengganu?

Nak juga rakyat tahu. Takkanla pasal ucapan. Itu simple sangat. Takkan sebab itu.

Apapun keputusan Tuanku, Pas hormat dan doakan yang terbaik buat Tuanku Sultan. Moga Tuanku Sultan terus diberikan kekuatan untuk buat keputusan lebih penting bagi meranapkan rejim rasuah yang ada di negeri Terengganu.

Ini jihad level Tuanku. Kita kena tabik dan hargai. Sebagai Sultan, Tuanku pastinya mahu yang terbaik untuk negeri dan rakyat.

Kalau nak pemimpin yang ada ilmu Islam, boleh pilih di kalangan YB Pas yang kesemuanya bijak dan handal dalam ilmu Islam.

Kalau kami nasihatkan Tuanku, kami nasihatkan kerana agama Islam dan ummat. Bukan kerana parti dan kepentingan diri.

Kata orang, ini sindiran pertama kepada Najib.

Masalahnya, faham ke bahasa sindiran?

Advertisements