Brazilian Democratic Movement Party (kira sama macam UMNO lah), sudah buat keputusan berani untuk mengenepikan Presiden parti mereka sendiri, kerana terlalu banyak cerita buruk berkaitan rasuah dan sebagainya. Dilma Roussef bukan calang-calang orang, memang hebat di awalnya.

Tapi nasib politik tak selalunya baik. Bila timbul isu rasuah di dalam PetroBras (macam Petronas lah), terus tertunggeng semua pemimpin korporat dan politik di Brazil. Tak bagi can. Semua kena.

Masalahnya, polis dan agensi rasuah di Brazil berani. Tak takut langsung. Semua mereka akan siasat. Malah dah ada yang kena hukum pun. Macam itu punya berani mereka ni. Sekali pandang, Islamik sungguh tindakan mereka.

Antara yang dah kena:-

Among the top names convicted in connection with Operation Car Wash are:

  • Marcelo Odebrecht, construction tycoon sentenced to 19 years in prison
  • Joao Vaccari, treasurer of the Workers’ Party, sentenced to 15 years and four months
  • Nestor Cervero, former Petrobras executive sentenced to five years

Marcelo Odebrecht kira macam tycoon besar lah. Pun kena.

Kalau Brazil berani ambil tindakan macam ini, negara Islam pun patut malu lah. Kenapa kita tak berani?

Kita sibuk dengan Indeks Syariah, tetapi tindakan kita tidak shariah-compliant.

Kita dalam Pas kena pastikan, kalau kita jadi kerajaan, kita bebaskan sama sekali, 100 percent bidang Kehakiman. Jangan campur tangan. Biar mereka siasat dan sumbat.