Hairan betul, kita ni bila ada negeri nak jaga, kita tak jaga betul-betul. Macam-macam jadi. Miskin. Tak ada duit. Tak ada peruntukan. Peluang pekerjaan kurang. Peluang perniagaan terhad. Peluang baru ekonomi tak ada.

Yang kita sibukkan, politik sama sendiri. Husam belasah Nik Amar. Nik Amar belasah Husam. Exco tidur. Faraid peluang balak. MB senyum dan beri ceramah. Tak ada kekuatan iktisad langsung. Macamana kita ni nak jadi contoh sebuah kerajaan yang baik.

Ana nak minta Kerajaan Kelantan, buat lawatan sambil belajar ke Selangor. Perhati cara mana Azmin jaga kerajaan. Tengok macamana Azmin sendiri turun ke bawah, jumpa mahasiswa, jumpa Naib Canselor. Solat bersama mahasiswa. Selesaikan macam-macam isu dengan mudah dan tangkas.

Kita tak ada pemimpin cekap macam Azmin Ali. Kita banyak politik. Kita banyak tidurkan rakyat dengan ayat ceramah. Balik-balik cerita sama. Syurga neraka. Hari kiamat yang semakin hampir. Tapi kita biarkan rakyat miskin dan sengsara.

Ini kepimpinan Islam apa sebenarnya ni? Islamik kah kita bila kita tak bawa pembaharuan dan kekuatan ekonomi kepada negeri? Asyik meminjam dan berhutang.

Azmin jadi MB tak sampai dua tahun, tapi semua dia tengok. WiFi Smart Selangor. Bas Smart Selangor. Hospital (biasa dibina oleh Kerajaan Persekutuan, tapi Selangor nak melabur bina Hospital sendiri).

Kita apa yang kita ada?

Tengok cara Azmin selesai isu UNISEL.

Tengok cara Azmin selesai isu sampah.

Tengok cara Azmin urus ekonomi.

Tengok cara Azmin selesai isu rumah kos rendah.

Jangan kita buta dengan kehebatan MB Selangor ini. Dia bijak. Pandai cari peluang. Sampai orang Arab Saudi datang buat Universiti. Kita? Asyik politik sama sendiri.

Advertisements