Islam membenarkan penganutnya mendesak peletakan jawatan pemimpin, terutamanya jika mereka terlibat dengan kesalahan jenayah, kata bekas naib presiden PAS, Datuk Husam Musa.

Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Salor itu mengulas kenyataan Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang baru-baru ini yang mengatakan memecat pemimpin merupakan satu tindakan tidak Islamik.

“Jika seseorang pemimpin itu tidak bersalah, sudah tentu kita tidak boleh menyuruhnya berhenti.

“Akan tetapi jika seseorang pemimpin itu terlibat dengan jenayah besar yang akan meruntuhkan nama baik negara termasuk institusi di bawah kepimpinannya dan kewangan, dan kamu kata beliau tak perlu letak jawatan?“Tunjukkan saya ayat Quran mana yang berkata demikian supaya saya boleh baca sekarang,” kata Husam pada satu forum bertajuk
“Pembangkang + Pasukan Mahathir – Berbaloikah untuk Rakyat?” di Kuala Lumpur malam tadi.

Husam merujuk kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak yang dikatakannya didakwa terlibat dengan pelbagai skandal mempunyai implikasi jenayah.

Disebabkan itu, rakyat mempunyai hak menuntut peletakan jawatan Najib, kata Husam.

“Dalam Islam, walaupun seseorang imam yang dilantik mengetuai 1,000 jemaah dalam solat, tiba-tiba ada yang tidak berpuas hati dengan apa sebab sekalipun, mereka mempunyai hak menuntut penyingkirannya.

**********************

Apa lagi nak tunggu pun tak tahulah. Kalau dah sampai hina pemimpin macam ini, masih simpan dan beri muka, memang kita ni orang baik.

Kepentingan parti mesti didahulukan. Bukan individu. Itu kita kena pertahan.

Orang macam Husam Musa, tak perlu ada dalam PAS. Elok biar dia bergerak dengan AMANAH.
Advertisements