Kadang-kadang pening juga apabila pemimpin kita pun tulis dan cakap benda yang mereka sendiri tak berapa nak faham. Semalam, Tuan Ibrahim cakap pasal KEPIMPINAN TEKNOKRAT. Ingat kita perjuangkan kepimpinan ULAMA’. Rupanya sekarang kita nak depankan teknokrat.

Apakah ini jalan kita ke depan? Kita nak profesional jadi Perdana Menteri, sementara Ulama’ main peranan cukupkan kuorum ajer.

Kalau betul yang blog ini baca:-
Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang telah mengemukakan cadangan kerajaan teknokrat sebagai jalan keluar kepada kemelut politik pembangkang.

Kerajaan teknokrat adalah satu langkah ke hadapan bagi memberi peluang kepada tokoh dan cendekiawan negara menerajui hala tuju baru dan pentadbiran negara manakala parti dan ahli politik menjadi wadah perubahan tersebut.

Maksud kerajaan teknorat ialah sebuah sistem pemerintahan yakni kuasa parti politik terhadap negara hanya terhad untuk melantik kalangan profesional sebagai eksekutif pentadbir negara bermula daripada Perdana Menteri hingga ke peringkat terbawah.

Berdasarkan akademik

Sebelum ini, pemimpin parti politik yang biasa menjawat jawatan PM dan menteri. Tetapi idea kerajaan teknokrat ini meletakkan penjawat tersebut berdasarkan kelulusan akademik tertentu yang tidak terlibat dengan pilihan raya.

Makna kata, teknokrat tak payah tanding pilihanraya. Tunggu sahaja lantikan. Kuat ke kerajaan yang macam ini?

Bolehkah teknokrat ini dengar cakap kita setiap masa?

Berapa ramai teknokrat ulul albab yang kita ada?

Boleh mereka faham dan menjaga amanah macam kita jaga?

Pada ana, ini cadangan sedap diri aje. Nampak sangat kita tak mampu jadi pemimpin. Dah mula nak beri tanggungjawab kepada orang lain.

Akademik bukan segalanya dalam politik. Tengok Bashah, bodoh tapi jadi Menteri Besar juga. Kalah yang ada Master/PhD.

Advertisements