Pengarah Pendidikan Politik Kebangsaan DAPSY, Chiong Yoke Kong kesal dengan keputusan Majlis Tertinggi ckerana tidak mengiktiraf Pakatan Harapan dalam Kerajaan Selangor, secara rasmi.“PKR harus meneliti suasana politik semasa dengan lebih terperinci dan mendalam bahawa Parti PAS yang telah mengingkari perjanjian Pakatan Rakyat telah kehilangan kredibiliti dan kepercayaan rakyat,” katanya pada kenyataan media, baru-baru ini.

Beliau berkata, DAPSY menegaskan semula kenyataan bekas Ketua DAPSY, Teo Kok Seong pada c Ahad lalu yang mendesak supaya Pakatan Harapan diiktiraf secara rasmi dalam Kerajaan Selangor, sebagai pendirian DAPSY Kebangsaan.

Azmin sebelum ini masih mengekalkan wakil rakyat PAS dalam pentadbiran Kerajaan Selangor bersama PAS sedangkan Pakatan Harapan tidak disertai parti pimpinan Datuk Seri Abdul Hadi Awang.

Ia berikutan, katanya, Timbalan Presiden PKR, Mohamed Azmin Ali berpandangan kenyataan Kok Seong itu hanya pandangan peribadi dan tidak mewakili DAP pada Kongres Nasional PKR lalu.

“Azmin harus berusaha supaya c diiktiraf di seluruh negara untuk menunjukkan komitment PKR terutama Kerajaan Selangor yang merupakan pangkalan paling hadapan untuk melawan Umno Barisan Nasional (BN),” katanya.

###################

Payah bila anak Cina Komunis ini tak faham politik. Masih nak tekan Azmin konon untuk tolak Pas.

Anak Cina Komunis DAP kena tahu, Azmin tidak jejak di kerusi empuk MB kalau tidak kerana Pas. Itu fakta dan hakikat yang ada. Janganlah bodoh sangat. Nak tolak macamana kalau Azmin ada di situ kerana kami?

Jadi tak payahlah kulop-kulop DAPSY DAPIGs nak tekan Azmin Ali yang terhutang budi kepada kami.

5000 lebih para penyokong Pas yang makan gaji dengan Kerajaan Negeri akan terus makan gaji. Kami dah usaha selama ini, takkan waktu menang, kami nak tinggal kapal macam itu sahaja. Tak logik lah.

Advertisements