Bekas Naib Presiden PAS, Ahmad Awang akan mencabar Datuk Seri Abdul Hadi Awang untuk jawatan presiden pada pemilihan parti itu pada Jun ini.

Ahmad, 79, berkata beliau menerima pencalonan yang ditawarkan kepadanya kerana percaya parti Islam itu perlu ada perubahan kepimpinan selepas lebih sedekad di bawah Hadi.

“Ini sebuah parti mengamalkan demokrasi dan kita mahu memperkasakan parti,” kata Ahmad selepas menyerahkan pencalonannya di Pejabat Agung PAS di Kuala Lumpur, pagi tadi.

Ini merupakan pertama kali Hadi dicabar semenjak memegang jawatan presiden selepas Datuk Fadzil Mohd Noor meninggal dunia.

Katanya, beliau sedar pelbagai komen dibuat terhadapnya menerusi media sosial walaupun beliau baru saja dicalonkan.

Ahmad berkata, beliau juga sedia menerima pencalonan sebagai pemeriksa kira-kira yang disifatkannya penting.

“Saya bukan saja dicalonkan bagi jawatan presiden tetapi turut menerima pencalonan bagi jawatan pemeriksa kira-kira di beberapa tempat.

———–
Atas kertas, ana kata atas kertas, (Ust) Ahmad Awang akan tewas tiruk dalam pertandingan Presiden kali ini. Atas kertas, ini akan buat Ust malu dan tewas teruk.
 
Tapi, rupa-rupanya, ada skim tajaan untuk pertandingan ini. Katanya ada peruntukan RM300,000 kepada sesiapa yang mahu bertanding dengan Hj Hadi. 
 
Baik juga, kalau ada sponsor dan tajaan. Ini akan memeriahkan pemilihan kita. Ada juga kemungkinan dana ini turun dan menambah BR1M yang diterima perwakilan kita. 
 
Apasal ada tajaan? Kononnya, ini adalah suara demokrasi yang berasaskan ringgit dan sen. Tengok siapa lebih power. Ini bukan untuk jawatan lain. Hanya jawatan Presiden. 
 
Menarik muktamar kita kali ini. Pastinya saling tak tumpah macam pemilihan UMNO di PWTC. 
Advertisements