Zaharuddin Muhammad, menantu Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang memenangi jawatan Ketua PAS Kawasan Subang.

Beliau merupakan anak muda pro ulama di dalam PAS yang akan mencetuskan gelombang baharu bagi mengembalikan hala tuju dan dasar sebenar parti itu.

Zaharuddin yang berusia dalam awal 30-an dan Ketua Pegawai Agama Perangsang Selangor menewaskan penyandang Misni Rahman, seorang jurutera yang juga dari kumpulan pro-erdogan di dalam PAS.

Pengarah Operasi Pusat Penyelidikan PAS, Dr Mohd Zuhdi Marzuki berkata kemenangan Zaharuddin merupakan sebahagian daripada trend kuat pro ulama di dalam pemilihan parti itu.

Katanya, pemimpin pro ulama yang juga berpengaruh di Selangor dengan segelintir pihak menyifatkan ia sebagai negeri pro-erdogan.

Kumpulan pro ulama juga mendominasi di Klang dimana terdapat peralihan mesra dari ulama Nazri Nayan kepada Mohd Prasad Haniff.

Lebih banyak kemenangan kumpulan pro ulama dijangka minggu ini dengan sebahagian besar daripada kawasan di Selangor akan mengadakan mesyuarat agung tahunan (AGM) mereka dan mengadakan pemilihan baharu.

Di Kapar, bekas pesuruhjaya PAS Selangor Dr Rani Osman berdepan persaingan sengit menentang Timbalan Ketua Ulama Kawasan, Najhan Salleh yang menerima sejumlah besar pencalonan.

**** Ana minta maaf cakaplah, pemimpin seperti Dr Rani Osman ini sudah tidak mendatangkan sebarang kebaikan kepada parti. Lembab dan tidak ada pendirian.
Kita memerlukan barisan kepimpinan baru yang ada tenaga, wang ringgit, komitmen untuk menggerakkan parti. Bukan orang tua yang sibuk menggatal dengan bini orang.
Pas perlu lapisan pemimpin yang lebih berkaliber dan berwawasan. Jika kita nak menang besar lagi di Selangor, calon kita mesti tepat dan kena. Kalau setakat Pak Tua janggut labuh, tapi tak ada iltizam nak bantu parti, buang masa.
Tahniah Menantu Haji Hadi dan rakan-rakan, yang sudah mula menunjukkan kemenangan di Selangor. Kepada kalian, kami akan letakkan amanah membawa parti ke depan.
Advertisements