Ada kawan ana tanya kepada Ustaz, apa status Haji yang ditaja oleh syarikat-syarikat yang menjalankan perniagaan yang syubhat; yang menjalankan perniagaan yang menggunakan duit rakyat macam 1MDB.
Ada Ustaz kata, Haji tersebut tidak dikira, malah dianggap sebagai pakej pelancongan sahaja. 1MDB itu sendiri sudah menjadi syarikat yang haram kerana mengenepikan duit rakyat untuk kepentingan sebilangan kecil orang sahaja.
Ana tak tahu, Ketua Kampung ana memang Hajinya ditaja oleh 1MDB. Ana nak nasihatkan dia, elok jangan pakai title Haji itu. Buat malu sahaja.
Apatah lagi sekarang 1MDB dijaga oleh anak Hindu bernama Kandasamy. Kalau kepada anak Hindu ini dikandarkan harapan. Maut la Haji mereka.
Orang UMNO biasalah, semua benda mahu ditaja. Kalau boleh nak masuk kubur pun mahu ditaja oleh 1MDB. Ingat malaikat maut ada bagi pass masuk syurga kepada cop 1MDB ke?
Sendiri mahu ingatlah. Kalau mahu yang halalan toyyiban, naiklah Haji dengan duit yang barokah. Bukan duit yang disimpan di Cayman Islands.
Advertisements