Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Bangi daripada PAS Mohd Shafie Ngah dipilih sebagai Timbalan Yang Dipertua Dewan Negeri Selangor (DNS).

Pemilihan itu dibuat pada persidangan DNS pagi ini.

Nama Shafie dicadangkan oleh Adun Cempaka, Iskandar Abdul Samad.

Adun Sekinchan, Ng Sue Lim juga dicadangkan untuk jawatan itu oleh Adun Seri Kembangan, Ean Yong Hian Wah.

Sementara itu, Ketua Pembangkang DNS iaitu Adun Sungai Burong, Datuk Mohd Shamsuddin Lias yang mencelah selepas Yang Dipertua DNS, Hannah Yeoh memaklumkan pengundian dijalankan sulit bahawa Adun BN berkecuali.

Shafie mendapat 28 undi sementara Ng 14 undi dan satu undi rosak.

—————-

Pada ana, ini soal setiakawan dalam tahaluf siyasi. DAP nak tunjuk kepada kita, Cina tak terima Pas sebagai Timbalan Speaker. DAP nak tunjuk kepada kita, konon mereka tak pernah redha dengan perlantikan ini.

Pada ana, mesej ini adalah mesej jahat oleh cina komunis DAP di Selangor kepada kepimpinan Pas. Apabila ADUN Chempaka mengemukakan nama, ada calon DAP yang mula berbisik-bisik untuk mengenepikan cadangan Pas.

Pada ana, politik ala komunis, hati kaudu dan jahat seperti ini memang lambang stail politik DAP lah. Susah nak kawal. Cina Sekinchan yang poyo itu nak diletakkan sebagai Timb Speaker. Muka pun macam Chin Peng ada hati nak jadi Timb Speaker.

Yang jadi paling baghal dan bodoh adalah UMNO. Ada ke ambik keputusan berkecuali. Pada ana, ini adalah keputusan paling bodoh oleh Pembangkang di Selangor. Patutnya mereka bagi solid kepada Pas. Barulah mantap.

Kita kena tengok mesej politik DAP ni. Kita kena hati-hati. Permainan ini sangat jahat kalau kita tak waspada.

Advertisements