Adalah tidak tidak wajar  jika dalam keadaan sekarang Timbalan Perdana Menteri Tan  Sri Muhyiddin Yassin yang memahami dan  menghayati perasaan rakyat mengambil keputusan untuk meletak jawatan  kerana tidak akan membantu Najib untuk memulihkan semula imej dan kekuatannya.

Cakap -cakap ini telah timbul semula berikutan dengan berlakunya kerbocoran kertas soalan pepereksaan UPSR.

Jika ini berlaku , Najib pasti akan menggantikannya dengan Datuk Seri Hishamuddin Onn walaupun sebenarnya Datuk Ahmad Zahid Hamidi bertunjang lebih kuat di akar umbi dan lebih popular di kalangan UMNO dan lebih tebal nasionalismenya.Ini akan memburukan lagi keadaan.

Penunjolan  berwibawa Hishamuudin di khalayak antarabangsa  dalam mengendalikan sidang- sidang akhbar trajidi MH370 dengan Queen’s Englishnya  meyakinkan Najib sebagai nilai tambahan kepada sepupunya dalam  memenohi  kriteria untuk  menjadi Timbalan Perdana Menteri pada bila -bila masa jika keadaan memerlukan tetapi penilaian ini tentunya berbeza dengan penilaian rakyat di lapangan.

Maka itu adalah sewajarnya bagi Tan Sri Muhyuddin bertahan dengan kedudukannya sebagai Timbalan Perdana Menteri Malaysia sehingga timbul kesedaran  meluas di kalangan  ahli UMNO bahawa UMNO harus memisahkan diri dari penerusan pimpinan elitis,keturunan bangsawan dan pembinaan dinasti.Rakyat Indonesia telah melakukan ini dalam pilihanraya presidennya baru lalu.

Jika Allah masih sayang pada UMNO ,hal ini boleh berlaku tanpa perancangan seperti berlakunya mala petaka ke atas musuh besar UMNO  Anwar Ibrahim, Pas dan Dap  yang  menggali kubur sendiri yang gagal digali  telah  bertahun tahun lamanya oleh UMNO. Ia berlaku tidak mengikut perancangan UMNO tetapi kehendak Allah yang menggerakan Langkah Kajang.

————————
Ana memang kurang gemar dengan MAMAK PADUKANG yang kurang bijak seperti Zainuddeen Maideen ini. Pada ana, kerjanya membodek setiap masa.
 
Kali ini Zainuddeen Maideen nak sokong Muhyiddin. Kononnya Muhyiddin adalah tenaga bukan bangsawan dalam UMNO.
 
Ana nak tergelak. Bangsawan dalam uMNO bukan berdasarkan darah semata. Duit pun boleh jadi bangsawan. Muhyiddin itu seorang bangsawan yang lupa diri. Nak harapkan dia? Hancuss.
 
Pada ana, Muhyiddin sememangnya patut letak jawatan, kalau dia ada maruah sebagai pemimpin. Jangan tunggu.
 
Orang dan rakyat dah meluat. Kalau budak Darjah 6 pun boleh kata Menteri Pendidikan kita BENGAP…jawabnya…elok letak jawatan lah. 
 
Bangsawan atau tidak itu bukan isunya. Zainuddeen Maideen memang tak boleh jadi bangsawan. Sebab dia tak hensem dan berdarah keling. 
Advertisements