Bila ana baca tulisan Raja Petra, baru ana tahu dan perasan bahawa
Presiden Pas kita ini bukan calang-calang orang. Bijak juga orangnya.

Bayangkan kalau Presiden kita itu jadi muka tak tahu malu, pergi
menyembah Zahid Hamidi dan Saifuddin Nasution di London, memang kita
melingkup lah jawabnya. Ana puji bab ini kerana Presiden mendahulukan
parti dan bukan diri sendiri. Kalau TG Haji Hadi fikir poket sendiri,
ana rasa kalau dia jumpa, pastinya tumpah beberapa projek KDN kepada
TG. Ini Menteri panggil ni Sheikh. Takkan kosong.

Walaupun ana tak berapa suka tulisan anak raja gila Raja Petra ini,
tetapi kita kena kaji dan tengok juga. Kerisauan ana, kita ini nanti
tinggal nama sahaja, bila PKR kencing kita dan mula duduk bincang
dengan UMNO.

I was still sceptical about this until last Christmas when PKR’s
Secretary-General, PAS’s Secretary-General, and Zahid Hamidi, met for
‘unity talks’ in London. The PAS President who was also in London
refused to join the talks but he met me in Manchester the following
week to confirm the talks.

And, today, Dr Mahathir’s sort of ‘mouthpiece’, Kadir Jasin, revealed
what is going on. And when Kadir Jasin talks that is the same as Dr
Mahathir talking. And, according to Kadir Jasin, Najib and Anwar are
talking about a deal where Anwar will be given back his job of Deputy
Prime Minister. (READ HERE).

PAS, of course, knows this, and that is why they do not want Anwar
replacing Khalid Ibrahim as the Menteri Besar of Selangor. And this
was also why the PAS President refused to join the Umno-PKR-PAS ‘unity
talks’ in London over Christmas last year.

Anwar is not really interested in the job of Menteri Besar of
Selangor. He just wants that job to facilitate a deal with Umno and
‘give’ Selangor back to Barisan Nasional through a ‘unity government’
in return for the post of Deputy Prime Minister of Malaysia.

Now, after ten years since Khairy walked into Anwar’s house through
the kitchen and the meeting Taib arranged at Tun Abdullah’s house in
Kepala Batas, Anwar’s dream of returning to the government as the
Deputy Prime Minister may finally come true.

Apa benda yang Zahid rancang ni? Apa benda? Ana rasa ini semua
permainan nak lepas tengkuk dan diri sendiri sahaja.

Menurut seorang kakitangan sebuah resort di Perak, banyak mesyuarat
sedang diadakan untuk menyedia orang UMNO dengan kehadiran semula
Anwar dalam UMNO. MB Perak pun antara yang sangat ceria dengan berita
dan kemungkinan ini.

Kalau PKR join balik UMNO, jawabnya kita kena buat u-turn banyak.
Kalau PKR rujuk UMNO, kita terus sokong DAP maknanya menjemput bala.

Apa kita nak buat???

Kalau tak sedar lagi, cuba baca A Kadir Jasin. Lagi lah ana rasa kita
ni dah makin terpinggir…

Mahunya kita ramai-ramai nyanyi lagu Sekadar di Pinggiran di Taman Melewar.

Tiada guna kau berpatah arah
Jika niatmu meyambung kasih
Apalah ertinya disebalik
Tangisan atau rintihan

Untuk apa kau kembali lagi
Sekadar hanya untuk menyakiti
Cukuplah sudah di sini saja
Biar aku pendam duka

1
Hati sedih, hati pedih
Mengenangkan keindahan
Bersamamu…

Tidak kusampai
Ke puncak sana
Apalah daya
Ku bertahan cuma
Di pinggiran
Yang memilukan…

Jauh sekali di sudut hati
Menyimpan dendam yang amat mendalam
Akan kusahut namamu oh! sayang
Sewaktu ku kesunyian…