Ketua Penerangan PAS Pusat Datuk Mahfuz Omar menyeru kepada seluruh ahli PAS agar bertenang berhubung perintah bayaran RM2 juta dalam penghakiman ingkar terhadap Presiden PAS Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang.

Beliau berkata, PAS telah mengambil tanggungjawab menyerahkan kes itu kepada pasukan peguam PAS untuk mengambil tindakan sewajarnya.

“Kita telah mengarahkan pasukan peguam untuk mengambil proses perundangan sewajarnya, dan kita yakin peguam kita dapat kendalikan kes ini secara terbaik.

“Seluruh ahli PAS diminta bersabar dan banyakkan munajat agar dipermudahkan urusan peguam dan presiden kita dilindungi olah Allah SWT,” kata beliau yang juga Ahli Parlimen Pokok Sena kepada Harakahdaily.

Mahkamah Tinggi Kuala Terengganu pada 17 Februari lalu mengarahkan Tuan Guru Abdul Hadi membayar saman RM2 juta dalam penghakiman ingkar yang diperolehi oleh Mohd Shamsul bin Mat Amin, calon PKR DUN Bukit Besi, Terengganu.

Maka teramat bodohlah mereka yang menyangka Pas kedana dan tak mampu nak bayar RM2 juta saman penjual pil kuda PKR tersebut.

Ana tahu sangat, pimpinan tertinggi hanya senyum sahaja dengan saman yang kecil ini. Berapa ramai korporat Melayu yang sanggup beri sumbangan. Malah, ana diberitahu, setakat semalam, sudah RM3 juta dijanjikan oleh korporat Melayu bagi menyelesaikan isu ini.

Pada ana, Pas kena tunjuk kekuatan ekonomi kita kali ini. Tak perlu minta kurang. Tak perlu tunduk kepada tekanan PKR. Kalau RM3 juta pun kita bayar sahaja. Kalau kita bayar, Anwar tak boleh nak tekan kita macam budak kecik.

Ana dimaklumkan, dua orang usahawan dari Kelantan; dan 3 orang dari Selangor sudah siap untuk tampil membayar maruah politik Haji Hadi.

Pada ana ini soal maruah parti. Elok kita bayar sahaja.

Advertisements