PAS meminta agar Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) menangguh  terlebih dahulu pelaksanaan sistem Pentaksiran Berasaskan Sekolah (PBS)  dan membawanya ke meja perundingan bagi mencari jalan penyelesaian  terbaik.
Ketua Penerangan PAS Pusat, Datuk Mahfuz Omar, berkata  Menteri Pendidikan Malaysia, Tan Sri Muhyiddin Yassin perlu menghormati  hak dan pandangan guru-guru dengan memanggil mereka berbincang sebelum  sesuatu keputusan mengenai PBS diputuskan.
Katanya lagi, bantahan yang dilakukan oleh guru-guru mengenai PBS membuktikan sistem tersebut  telah merumitkan mereka serta menimbulkan bebanan tambahan kepada tugas  yang dilakukan mereka sebelum ini.
“Kerajaan kena akur dengan  desaakn oleh guru-guru mengenai pelaksanaan PBS yang telah menimbulkan  pelbagai masalah serta bebanan kepada mereka.
“Kerajaan perlu  menghormati mereka sebagai pelaksana sistem tersebut, mendengar setiap  pandangan serta pendirian mereka dengan panggil berbincang sebelum PBS  dilaksanakan sepenuhnya,” jelas beliau pada sidang media di Pejabat  Agung PAS hari ini.
——————————————-
Sampai bila lah guru-guru kita ni nak dimanjakan oleh gomen/waima kalau kita berkuasa. Kerja lebih skit tak boleh. Panggil pi sekolah hari Sabtu tak boleh. Jauh sekejap dengan laki tak boleh. Apapun tak boleh.
Ana minta maaf cakaplah, guru-guru pun kena persiap diri untuk bekerja dan berkhidmat. Jangan banyak komplen sangat. Kalau malas, berhenti dan boleh meniaga kecik-kecik atau tulis blog macam ana.
Semua benda nak mudah. Semua benda nak senang. Perubahan sistem biasalah. Kalau sempurna, itu nama dia sistem Allah SWT.
Mana daya tahan cikgu-cikgu kita ni? Mana pi janji untuk berkhidmat dengan baik?
IKRAR GURU

Bahawasanya kami
Guru-guru negara Malaysia
Dengan ini berikrar
Mendukung terus cita-cita kami
Terhadap tugas kami
Dan menyatakan keyakinan kami
Pada cita-cita murni pekerjaan kami
Kami akan berbakti
Kepada masyarakat
Dan negara kami.
Kami sentiasa menjunjung
Perlembagaan negara
Kami mengamalkan
Prinsip-prinsip Rukun Negara
Pada setiap masa.

Jangan dok banyak komplen la cik ooi. Tak suka boleh berhenti.
Ana tak setuju langsung PAS beria berjuang isu ini. Tak sesuai. Membuatkan cikgu-cikgu kita gedempol kemalasan.
Advertisements