http://bm.harakahdaily.net/index.php/berita-utama/24504-k-jaan-gadai-pinjaman-perumahan-kakitangan-awam

Tindakan menggadai pinjaman perumahan kakitangan kerajaan melalui pensekuritian dikhuatiri bakal menjerumuskan negara ke dalam krisis kewangan subprima seperti yang melanda Amerika Syarikat pada tahun 2007 dan 2008, kata Pengarah Strategik PKR, Rafizi Ramli.

Menurut beliau,  pensekuritian pinjaman perumahan kakitangan kerajaan ini dimulakan pada  2004 oleh Cagamas iaitu syarikat pinjaman perumahan negara.

“Pensekuritian melibatkan kerajaan menjual portfolio pinjaman perumahan kakitangan kerajaan kepada pelabur melalui penerbitan bon.

“Ini bermakna kakitangan kerajaan secara tidak langsung berhutang dengan pelabur-pelabur yang membeli bon yang diterbitkan melalui kaedah pensekuritian ini,” jelas beliau dalam satu kenyataan media yang dikeluarkan hari ini.

Rafizi menambah, walaupun amalan ini telah dimulakan sejak 2004, pensekuritian pinjaman perumahan menjadi salah satu punca krisis kewangan subprima yang melanda Amerika Syarikat dalam tahun 2007 dan 2008.

Cerodik Buah Pelior

Itu ayat yang diberi oleh seorang Ahli Pas Perak yang berborak dengan ana malam tadi di Vanggey. Sebagai bekas banker, kawan kita ini kata, tahap pemikiran Rafizi ini macam budak yang baru akil baligh. Asal nampak pompuan seksi sikit, stim. Asal nampak terselak sikit, stim. Keluar air mazi.

Kata dia, Rafizi ini sudah macam budak gila. Segala benda dikatakan salah. Kalau kita ikut, jawabnya dengan kita-kita jadi orang cerodik buah pelior.

Tak semua penjualan hutang, dalam bahasa mudah yang tidak boleh pakai. Banker ini kata, ada kalanya perlu dibuat. Anwar buat juga waktu dia di kementerian kewangan dulu. Lagi teruk katanya.

Ana bab ekonomi tak la pandai sangat. Pada ana, tak payahlah kita dalam Pas, termasuk Harakah nak mengikut gila si Rafizi ni. Buang masa.

Baik kita cakap isu harga naik. Mudah.

Nak bercerita kisah subprime dengan Pak Man Kampung Tersusun Tambun, jawabnya memang kena maki tegak-tegak. Bodoh punya Rafizi.

Advertisements