Kerajaan Negeri Selangor memberikan Anugerah Integriti kepada bekas  Menteri Besar Kelantan, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat.

Anugerah khas itu disampaikan Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim kepada  anak Mursidul Am PAS itu, Nik Omar yang mewakilinya sempena sambutan  Hari Belia Selangor bertemakan Tolak Rasuah Anak Muda Merdeka di Dataran Kemerdekaaan, Shah Alam, malam tadi.

Menurut Abdul Khalid,  anugerah tersebut adalah sebagai penghargaan terhadap pentadbirannya  Tuan Guru yang bersih dari rasuah selama lebih 23 tahun mentadbir negeri yang terkenal dengan jolokan Serambi Mekah itu.

Tuan Guru tidak dapat hadir ke majlis itu malam tadi, berikutan kesihatannya tidak mengizinkan dan baru keluar hospital.

Bagaimanapun beliau menyampaikan rasa kesyukurannya melalui anaknya terhadap penganugerahan itu.

“Bapa saya menyatakan kesyukuran atas anugerah ini dan teruja dengan kejayaan Pakatan Rakyat mentadbir Selangor,” kata Nik Omar dipetik Selangorku.

Beliau berkata, bapanya bertekad menolak amalan rasuah dalam tempoh 23 tahun  menerajui Kelantan dengan membuktikannya melalui tingkah laku dan cara  pentadbiran.

“Cara kehidupan yang sederhana, kewarakannya, sifat  zuhudnya. Setiap pagi ketika di pejabat bersolat sunat memohon kepada  Allah supaya segala apa dilakukan mengikut jalan yang benar serta  menjadi contoh kepada pihak lain.

“Biarpun ada kalanya menerima  tohmahan daripada musuh politik namun dia tetap yakin dengan apa yang  dilaksanakan hingga beroleh kejayaan,” katanya.

Apa yang dibuat oleh Khalid Ibrahim ini satu langkah yang ana anggap matang dan tepat. Ketika mana dia tidak kuat, dihina dan dimaki hamun oleh kalangan orang Azmin, Khalid mengambil hati orang Pas di Selangor, bahawa beliau sentiasa berkawan rapat dengan Pas.

Ada ura-ura, kalau ada undi tidak percaya kepada MB Selangor, Pas sanggup benarkan Khalid jadi ahli Pas dengan kadar segera, sekaligus terus menjawat jawatan MB. Ini satu strategi politik yang sangat hebat.

Ana setuju dengan pandangan banyak pihak, kekuatan MB Selangor adalah kerana SUPOLnya yang bijak dan hebat. Malah cadangan mendekati Pas, sebagai back-up plan, disampaikan oleh SUPOL MB, dengan nasihat Kak Wan. Ini permainan tahap tinggi.

PAS

N15 TAMAN TEMPLER
PAS: Zaidy Abdul Talib

N17 GOMBAK SETIA
PAS: Hasbullah Mohd Ridzwan

N18 HULU KELANG
PAS: Saari Sungib

N2 SABAK
PAS: Sallehen Mukhyi

N20 LEMBAH JAYA
PAS: Khasim Abdul Aziz

N21 CHEMPAKA
PAS: Iskandar Abdul Samad

N23 DUSUN TUA
PAS: Razaly Hassan

N26 BANGI
PAS:Mohd Shafie Ngah

N29 SERI SERDANG
PAS: Noor Hanim Ismail

N38 PAYA JARAS
PAS: Mohd Khairuddin Othman

N42 MERU
PAS: Abd Rani Osman

N45 SELAT KLANG
PAS: Halimah Ali

N51 SIJANGKANG
PAS: Ahmad Yunus Hairi

N53 MORIB
PAS: Hasnul Baharuddin

N54 TANJUNG SEPAT
PAS: Mohd Haslin Hassan

Kalau ada apa-apa usul busuk yang dibawa Azmin, barisan kita siap mempertahan MB yang ada. Kalau berani, lawan.

Advertisements