Penasihat Undang-Undang Jawatankuasa Kempen Anti Saman Ekor (Kase),  Zulhazmi Shariff memohon jasa baik Kamar Peguam Negara atau Penasihat  Undang-Undang PDRM agar menasihati Ketua Polis Negara (KPN) berkaitan  bidang kuasa PDRM sebelum membuat sebarang kenyataan agar tidak menjadi  bahan ketawa dunia yang akhirnya akan menjatuhkan maruah pasukan Polis.

Ini ekoran KPN yang dilaporkan sebagai berkata seramai 1.7 juta individu  yang disenarai hitam kerana enggan menjelaskan tunggakan saman bakal  berdepan tindakan lesen memandu mereka dibatalkan.

Katanya,  tindakan tersebut katanya akan dilaksanakan dalam masa terdekat ekoran  peningkatan jumlah kemalangan maut dalam Op Selamat III.

“Kase  ingin memaklumkan KPN bahawa PDRM tiada sebarang kuasa di bawah sebarang peruntukan undang-undang untuk menyenarai hitam pemegang lesen  memandu,” ujar Zulhazmi dalam satu kenyataan.

Jelasnya, sejak  penubuhan Kase pada Ogos 2009, Kase telah berulang kali menegaskan  bahawa pihak PDRM tiada sebarang kuasa untuk menyenarai hitam kenderaan  atau pemilik lesen memandu.

Katanya lagi, kuasa untuk menyenarai hitam atau dalam istilah undang-undangnya ialah menghalang transaksi  terletak pada Pengarah Jabatan Pengangkutan Jalan [JPJ] melalui Seksyen  119B Akta Pengangkutan Jalan 1987.

Hmmmm….inilah masalahnya kalau terlebih poyo. Akhirnya mencengkam diri sendiri.

Blog ini dimaklumkan bahawa Khalid ini ada penasihat media sendiri. Bukannya budak pengalaman pun. Budak mentah. Tapi sebab dapat duduk dekat dengan KPN, bukan main miang lagi.

Khalid pulak memang jenis melayan pompuan. Elok sangatlah tu. Sebab itu bila banyak benda lain boleh cakap, dia cakap benda yang bukan bidang kuasa dia. Atas nasihat awek penasihat media lah ni.

Advertisements