metallicaKonsert kumpulan rock terkenal Metallica dijadualkan akan diadakan pada malam esok di Stadium Merdeka, Kuala Lumpur.

Ia diluluskan oleh kerajaan dengan promosi, kemudahan serta harga tiket yang lumayan dan mendapat tempat strategik di ibu negara.

Di tengah-tengah kegelisahan dan tangisan umat Islam seluruh dunia kepada bumi berdarah Mesir dan Syria, Malaysia pula bergalak dengan konsert hiburan.

Ketika Dewan Pemuda PAS Malaysia (DPPM), parti-parti politik, Badan Bukan Kerajaan (NGO) Islam serta persatuan-persatuan prihatin sibuk mengadakan majlis munajat, Solat Ghaib untuk para syuhada’ Mesir, Qunut Nazilah, serta majlis penerangan dan kutipan derma di seluruh negara termasuk di masjid-masjid, kerajaan pula menganjurkan konsert hiburan rock metal.

Agak menghairankan bagaimana nilai sensitiviti pada pemimpin umat Islam di negara ini dalam menghadapi kemelut dan polemik dunia.

Mungkin beralasan ianya dirancang lebih awal, namun jika dihayati, apa faedahnya meluluskan konsert Linkin’ Park sebelum itu dan Metallica pada malam esok diadakan di negara ini?

Bukanlah suatu kesalahan masyarakat berhibur kerana hiburan itu adalah naluri manusiawi.

Namun pilihlah hiburan yang menepati jiwa manusia, bukan unsur melampau dan memekakkan telinga serta mengandungi mesej dan makna yang tidak keruan.

Sampai tahap inikah kerajaan mahu melalaikan masyarakat terutama umat Islam dalam hiburan? 

Alamak, ana minta maaf sangat, dalam kes Metallica ini, ana terpaksa tidak bersetuju dengan kawan-kawan. Ana bukannya apa, dah lama tunggu Metallica datang Malaysia, kali ini ana kena pergilah.

Pada pandangan ana, kita kena terbuka bab konsert mengonsert ni. Pilihan masing-masing lah. Siapa yang pergi, tak bermakna dia tertanggal agamanya. Tidak. Ada sahaja kawan ana yang pergi sampai ke Singapura, layan konsert thrash dan metal, balik tetap solat dan sokong Pas. Tak ada hal pun.

Apa yang kita nak jadi ekstrim sangat pun ana tak faham. Kena banyak bertenang sheikh. PRU lama lagi. Tak perlu kita guna isu bodoh nak letak Pas sebagai parti haluan kiri yang nak menjahanam ruang untuk orang berhibur.

Ana terpaksa mengaku ana akan pergi. Siap bawa anak bujang ana lagi. Konsert, bukannya apa. Balik ana solat dan tahajjud macam biasa. Tertanggal agama? Tak kan.

Kalau kalangan pimpinan tertinggi boleh singgah hotel, henjut dua tiga round, lepas tu bayar pompuan dengan duit ceramah – konsert Metallica ni jadi kecik sheikh!

Cari isu lain lah wei. Boddo la isu ni (bak kata UAI).

Advertisements