Tiada pimpinan utama PAS terlibat dengan ajaran Syiah, ujar Ketua Penerangan PAS Pusat, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man.
Oleh itu, tegasnya PAS mengecam tindakan media arus perdana yang cuba memberikan bayangan sebaliknya.
“Tindakan tersebut lebih bersifat politik, dengan menghalakan tuduhan tanpa bukti kukuh hanya bersandar kepada andaian semata-mata,” ujarnya dalam satu  kenyataan sebagaimana di bawah.
Tiada pimpinan utama PAS terlibat dengan ajaran Syiah. Oleh itu, PAS mengecam tindakan media arus perdana yang cuba memberikan bayangan sebaliknya. Tindakan tersebut  lebih bersifat politik, dengan menghalakan tuduhan tanpa bukti kukuh  hanya bersandar kepada andaian semata-mata. Tindakan beberapa  orang pimpinan parti yang mempunyai hubungan peribadi dengan pimpinan  Iran atau gerakan Islam Timur Tengah seperti Hizbullah bukan bermakna  mereka pengikut Syiah.
Jika begitu, bagaimana pula dengan mereka dan kerajaan yang mempunyai hubungan dengan Zionis Yahudi?

Pada ana, elok juga kenyataan begini diberikan pemimpin kita. Bagi jelas bahawa tak ramai pemimpin kita yang ada aliran syiah. Nak kata tak dak langsung, nampak macam menipu lah pulak.

Pada ana, kita jangan menipu. Kena akui, kita pun giat nak selesai isu syiah ini. Macam-macam perangai. Bukan boleh selesai dalam masa sehari. Kena makan masa.

Syiah ini soal dalaman. Soal iktikad.Soal kepercayaan. Bukan boleh buat main. Pada ana, elok KDN nak buat tindakan tegas. Kita pun tak mampu nak selesai isu ini secara dalaman. Kena minta tolong Polis juga.

Sebagai orang bawah, ana terpaksa mengakui, memang ada. Jumlah ana tak berani nak cakap. Ramai mana. Kebanyakannya dari Kedah dan Kelantan. Negeri lain tak ramai.

Sebab itu pada ana, pemimpin kita di atas pun, patut cakap, alu-alukan tindakan PDRM untuk banteras Syiah di dalam Pas (sekiranya ada). Puak-puak syiah dalam Pas ni pun jenis garang. Tak mahu mengalah. Cakap ikut dan. Mana tahu, kalau PDRM ambil tindakan, mereka takut sikit.

Lagipun, istilah “UTAMA” itu besar maknanya. Kalau tiada pemimpin UTAMA, ana setuju. Tapi pemimpin perasan UTAMA yang jaga Syiah, ramai.

*** ana sendiri boleh namakan. tapi takut jadi fitnah plak.

Advertisements