http://bm.harakahdaily.net/index.php/berita-utama/21009-pkr-nasihat-shamsul-batal-hasrat-saman

Parti Keadilan Rakyat (PKR) menasihatkan bekas calon PKR di Dun Bukit Besi, Mohd. Shamsul Mat Amin agar membatalkan hasrat menyaman Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang atas tuduhan memfitnah.

Naib Presiden PKR, Tian Chua menegaskan tindakan itu tidak akan menyelesaikan masalah dan sewajarnya diselesaikan dengan cara lain yang lebih harmoni.

Sambil menjelaskan tindakan itu merupakan keputusan peribadi Shamsul, Tian  juga berkata PKR berpandangan tidak bersetuju dengan tindakan itu.

“Masih banyak cara lain yang boleh digunakan untuk menyelesaikan masalah itu dan kami harap ia membatalkan hasratnya dan tidak perlu membawanya ke mahkamah,” kata beliau ketika dihubungi Harakahdaily, hari ini.

Tambah Ahli Parlimen Batu itu, sudah terdapat beberapa pimpinan PKR yang menasihati Shamsul secara tidak langsung untuk tidak meneruskan hasratnya itu, namun masih belum pasti perkembangan mengenainya kerana Shamsul dikatakan masih beremosi.

  • Terima Kasih kepada Tian Chua sebab ambil pendirian yang sangat bagus dan wajar. Nak selamatkan politik kita, tak perlu saman-menyaman ni. Watlek Watpis kata budak-budak sekarang.
  • Shamsul pun, tak payah la cakap pasal imej, nama baik keluarga dan sebagainya. Orang tahu, nama awok tak sebaik mana pun boh. Tak perlu nak cengeng sangat dalam politik.
  • TG Haji Hadi ulama’ besar, apa yang dicakap adalah berdasarkan hujah dan nas. Bukan main sedap mulut. Kena ingat tu.
  • Kalau agak nak kami bantu lagi, tak payah saman.
  • PKR patut hantar budak pil kuda itu belajar sikit. Masuk lah kolej mana-mana pun. Tengok muka pun tahu, idok berapa cerodik kata orang Perak.
  • Ini isu biasa. Sedangkan lidah lagi tergigit punya isu. Boleh settle. Hanya budak tak matang dan di bawah pengaruh pil kuda sahaja yang boleh keluar air mata buaya bila jumpa media.

Akhir kalam, udah-udahlah tu. Tutup buku. Bawak berehat.

Lain kali, nak jadi YB, ukur baju badan sendiri. Kalau banyak pekung atas badan, tak payah.

Advertisements