ICON-Green-World-320x200Gabungan NGO Pengerang berjaya menyerahkan surat rayuan kepada Pejabat  ROC, Taiwan hari ini agar membatalkan projek pembinaan kilang petrokimia oleh Syarikat Kuokuang di Pengerang.
Rombongan disertai  pengerusi Gabungan NGO Pengerang, Anis Afida Mohd Azli, bendahari Chua  Peng Siang dan setiausa Seng Siew Ping selain empat pemerhati iaitu Adun Mengkibol Tan Hong Pin, Adun Tangkak Ee Chin Li dan Adun Bentayan, Chua Wee Bang serta wakil PAS Johor, Mazlan Aliman.
Mereka turut  mengadakan lawatan di Daerah Yunlin, Taiwan untuk memahami isu-isu dan  masalah yang dihadapi oleh penduduk-penduduk tempatan selepas Kilang  Perengkahan Nafta (Naphtha Cracking Plant) dibina di tempat tersebut  pada tengah 1990-an.
Demikian dimaklumkan Ahli Parlimen Bakri Er Teck Hwa pada sidang media di lobi Parlimen hari ini.
Beliau berkata, pihak pelabur seharusnya menjelaskan mengapa projek ini dibatalkan di Taiwan dan dipindahkan ke Malaysia.
Pihak kerajaan juga tegasnya, perlu menjelaskan mengapa satu projek yang akan menyebabkan seluruh populasi Taiwan hilang nyawa sebanyak 23 hari boleh diuruskan di Malaysia.
“Adalah difahami projek Kuokuang yang  akan dibangunkan di Pengerang adalah 1.5 ganda skalanya di Taiwan.  Adalah kerajaan ingin mengorbankan nyawa rakyat selama 34.5 hari untuk  pembangunan ini?” katanya.

Pada ana, ini adalah protes yang sangat bagus. Gila, buat projek sampai rakyat pendek umur. Ini tidak adil. Zolim.
Bila projek sudah jadi macam Malaikat Maut, memang kita kena protes. Ana terima kasih kepada Ahli Parlimen Bakri, yang mendedahkan perkara ini. 34.5 hari lama tu woi! Boleh sempat pergi haji.
Pada ana, kerjasama kita dengan cina yang pandai macam Ahli Parlimen Bakri ini akan memberikan kita banyak kelebihan.
Kita kena terus berkawan dan lawan. Sampai rakyat selamat. Sampai Ahli Parlimen Bakri boleh masuk syurga sebab berkawan dengan kita. Barulah ada semangat Ramadhan.
Advertisements