KCX8Menteri Besar Kedah yang kononnya hebat, menjadi tarikan kepada orang muda, berjiwa progresif, mempunyai minda seperti seorang PM – rupa rupanya masih lagi keanak-anakan dan mengatur strategi standard kampungan.

Ana dimaklumkan oleh beberapa orang Pegawai Kanan KCS, MB Kedah yang baru ini rupa-rupanya sama kosong seperti MB kita yang injured. Malahan, ada yang kata, jauh lebih teruk.

Pegawai-pegawai kanan KCS sebenarnya menunggu strategi pembangunan negeri yang lebih mantap dan solid. Setakat ini, markah yang diberikan adalah gagal.

Pegawai kanan KCS sudah mencadangkan agar MB mengambil tindakan-tindakan yang lebih drastik. Sesuai dengan imej orang muda. Rupanya, lembab melebihkan orang tua yang ada diabetik! Padan dengan muka orang Kedah.

Mahathir hebat. Tak semestinya anak dia hebat. Itu sahaja sifirnya.

Lebih menarik lagi, apabila dicadangkan oleh KCS supaya menukar kereta MB kepada Perdana atau Camry – muka anak Mamu Mahathir masam. Nak pakai Mercedez juga! Kah kah kah. Dulu bukan main balun kita isu kereta. Dia pun serupa sahaja.

Buatlah lagu mana pun, kalau dah lembik dan tak ada visi. Tak boleh bagi keras. Tetap begitu juga.

Pegawai KCS juga tak seronok kerana secara tiba-tiba, Gabungan Pelajar Melayu Semenanjung (GPMS) jadi NGO angkat Pejabat Menteri Besar. Peruntukan negeri akan disalur melalui GPMS. Tak ada limit. Boleh minta berapa sahaja.

Nampaknya, makin surut lah perbendaharaan negeri kita. Dapat MB – Menteri Bosan. Bosan duduk Kedah. Hahaha. Dengaq cerita bini masih tak mahu turun Kedah. Masih seronok berada di Bangsar, Hartamas, Plaza Damas, Pavillion, Starhill Gallery dan lain-lain. Kesian orang Kedah, dapat MB tak ada bini.

Advertisements