Salahuddin-Ayub1Setelah mengembara ke Putrajaya, ana sempat singgah untuk melihat persediaan kawan-kawan di tempat lain. Alhamdulillah, nampak semua OK.

Pada ana, di kalangan pimpinan Pas, jentera yang paling lemah, miskin, kedana, tak cukup duit adalah jentera Salahuddin Ayub. Ana nak menitik air mata bila tengok kawan-kawan yang merungut susah dengan apa yang ada.

Ana ingatkan kawan-kawan, inilah perjuangan. Bukan mudah.

Tak boleh nak banding jentera Husam dengan Salahuddin. Bagai langit dan bumi. Jentera Husam mewah. Makan cukup. Duit cukup. Tinggal selesa. Macam pejuang elit pulak rasanya.

Tapi di kalangan jentera Salahuddin, kita boleh lihat situasi yang berbeza.

Inilah bezanya kalau kita pemimpin kaya – dan pemimpin miskin. Salahuddin mungkin bukan Exco kerajaan Negeri yang boleh buat duit sikit. Jadi Ahli Parlimen biasa. Susah.

Bayangkan, kalau jentera yang setakat 5 hari berkempen, belum dapat duit poket pun. Sedang jentera Husam dah dapat dekat RM1000. Bayangkan. Jauh benar bezanya.

Ana nak cadangkan, Pas Pusat kena bantu pemimpin seperti Salahuddin. Serah lah duit sikit. Mungkin RM30k dahulu. Buat bayar jentera. Kesian dia orang.

Yang pelik, kita nak letak Salahuddin sebagai Menteri Besar. Tapi kita tak bantu dia nak jadi Menteri Besar. Tak kena gaya.

Nasib baik Guan Eng beri sedikit duit bantuan. Boleh juga berjumpa pengundi.

Advertisements