md nurKita dapat maklumat kawan-kawan di Bagan Serai, keputusan nekad dan kamikaze untuk bertanding juga di kawasan Parlimen tersebut adalah yang terbaik untuk Pas. Bukan soal tidak hormat dengan semangat PR, tetapi ini soal maruah dan kerja politik. Kita sudah berada lama di sini. Bukan sehari dua. Bukan sebulan dua. Bukan setahun dua. Sejak zaman Kerian Darat lagi. Mana pergi jagoan PKR pada waktu itu? Haramnya ada.

Sebab itu, ramai kalangan penyokong kita di bawah, rasa sangat kecewa apabila Ulama’ Temple University seperti Dr Md Nur Manuty potong tang konar. Tiba-tiba muncul, menggunakan kad Anwar Ibrahim untuk tanding di Bagan Serai. Kononnya boleh pastikan kemenangan.

Kita nak ingatkan Ulama’ Temple University, bahawa kerja politik bukan kerja setahun dua. Kerja lama. Kena jinak dengan rakyat. Bukannya harapkan ehsan Pak Sheikh, dan kemudiannya merajuk menangis minta diumumkan sebagai calon. Tak boleh begitu.

Kerjasama politik mesti diasaskan kepada konsep saling percaya. Penting. Bukan ikut suka hati.

Ana puji komitmen Presiden parti kepada ahli Pas Bagan Serai, bahawa Pas akan tetap bertanding di sini. Ini yang kita mahu. Presiden yang ada kuasa. Presiden yang berani dan sanggup berdepan dengan apa sahaja keadaan.

PKR yang menang Bagan Serai, akhirnya kena kencing dengan Ahli Parlimen yang diberikan kepercayaan. Mangkuk. Yang pergi letak penyamun jadi wakil rakyat nak buat apa. Memang itulah jadinya. Ini nak letak penyamun juga. Penyamun yang pandai sedikit. Ada doctorate.

Ana rasa, kerusi Bagan Serai ini, kita akan jadikan kerusi penentu hubungan Pas dan PKR. Kalau degil…kita tahulah nak buat macamana.

Advertisements