mustafa-ali08Ana cukup kecewa, jika seorang yang berpengalaman seperti Mustafa Ali, dikatakan tidak mendapat tempat untuk bertanding di mana-mana tempat sekalipun dalam PRU kali ini. Bayangkan, seorang yang hebat begitu, tidak mendapat tempat langsung di hati orang Pas di akar umbi.

Di mana logiknya, seorang yang berpengalaman, tidak mahu diterima sebagai calon. Di Terengganu ditolak. Di Titiwangsa pun ditolak. Di Selangor pun ditolak. Macamana orang parti boleh tolak orang yang begini hebat dan berpengalaman.

Jangan main gila. Pada ana, Mustafa Ali ini ada gaya untuk naik lebih tinggi. Malah, jauh lebih wibawa berbanding Timbalan Presiden pun. Bukan calang anak.

Beliau berpengalaman luas dalam dalam politik negara bermula menjadi ahli Parlimen Kuala Terengganu pada tahun1974 sehingga tahun 1978 dalam masa yang sama menjawat jawatan sebagai setiausaha Parlimen KementerianPerdagangan dan Perindustrian Malaysia pada tahun 1974 sehingga tahun 1977. Turut berpengalaman menjadi Timbalan Menteri SainsTeknologi dan Alam Sekitar pada awal tahun 1977 sehingga November 1977.

Pada 1977, beliau kemudiannya meletakkan jawatan sebagai Timbalan Menteri SainsTeknologi dan Alam Sekitarkerana tidak setuju dengan tindakan kerajaan Pusat mengisytiharkan MAGERAN di negeri Kelantan Darul Naim -(negeri Serambi Makkah) . Semua ahli Parlimen PAS akan dipecat dari parti PAS jika menyokong rang undang-undang Darurat Kelantan 1978. PM Hussein Onn menyingkirkan PAS dari Barisan Nasional dan Mustafa Ali berhenti menjadi menteri pusat.

Beliau pernah menjadi Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Terengganu dari tahun 1982 sehingga 1990. Beliau juga pernah menjadi Ahli Parlimen Dungun dan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Pengkalan Berangan dari tahun 1999hingga 2004. Pada zaman pemerintahan kerajaan PAS di negeri Terengganu pada tahun 1999-2004 beliau dilantik sebagai Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri Terengganu (EXCO) dan menjawat portfolio Pengerusi JawatankuasaPembangunan EkonomiPetroleumPerindustrian dan Sumber Manusia dari tahun 19992004.

Jawatan pertama dalam Parti Islam SeMalaysia (PAS) ialah sebagai Ketua Dewan Pemuda PAS Pusat pada tahun 1975 hingga 1987 seterusnya beliau dilantik sebagai Bendahari Agung PAS Pusat dari tahun 1987 hingga 1997, Naib Preseiden PAS Pusat pada 1997 hingga 2005, Pesuruhjaya PAS Terengganu pada 2005 sehingga tahun 2009 sertaPengarah Pilihan Raya PAS Pusat sejak 1997 sehingga 2009. Kini beliau diamanahkan sebagai Setiausaha AgungParti Islam SeMalaysia (PAS) menggantikan tempat Dato’ Kamaruddin Jaafar.

Ini bukannya pengalaman yang pendek! Terel. Banyak pengalaman dalam kerajaan.

Ana rasa cukup rugi kalau ahli kita tolak orang hebat begini. Bagi dia bertanding di Titiwangsa. Apa salah.

Advertisements