Tengku-Razaleigh-Undila-campaignDalam pada kita asyik nak refer kepada Ku Li, untuk jadi Perdana Menteri Malaysia (andai kata ada masalah…), ana teringin untuk cadangkan beberapa nama yang pada ana, boleh diangkat oleh PAS untuk jadi PM di Malaysia. Bukannya apa, pada ana, nak jadi PM ini, mesti ada satu tahap yang baik dan dihormati rakyat. Tak boleh tangkap muat. Betul, jumlah kemenangan kerusi jadi penentu, tapi kalau berlaku sesuatu yang di luar dugaan, ana rasa, ada beberapa nama yang boleh kita ketengahkan sebagai PM simpanan.
Pemain simpanan, adakalanya boleh score goal juga. Super sub. Baru bagi main sekejap, terus sumbat gol. Biasa terjadi.
Sebab itu, ana rasa, PAS perlu ada senarai pendek Perdana Menteri Simpanan sekiranya striker utama (Anwar Berahim) ditimpa masalah yang tidak boleh dijangka. Kalau kita penting diri, kita mungkin kata, orang tersebut mestilah dari PAS. Tapi kalau permainan politik kita bijak – kita boleh berikan peluang kepada orang lain.
Meninjau keadaan semasa, ana rasa, kita boleh fikirkan beberapa nama:-
1. Musa Hitam

In the 1960s, Musa was briefly Acting Secretary-General of UMNO. He was later expelled from the party in the wake of the May 13 racial rioting for insubordination to then Prime Minister and UMNO President Tunku Abdul Rahman. During his political exile, he obtained his Master’s from the University of Sussex.

In 1971, he was readmitted to UMNO under the Tunku’s successor, Tun Abdul Razak. He rose quickly, becoming Deputy Whip of the Alliance coalition in Parliament, and was elected as a member of the UMNO  Supreme Council. He was elected as a UMNO Vice-President in 1978.[1]

When Mahathir bin Mohamad succeeded Hussein Onn as Prime Minister of Malaysia, he declared the election for the Deputy Presidency of UMNO open; and  thus by extension the Deputy Prime Ministership — was open; he would not support any candidate. Tengku Razaleigh Hamzah joined the fray, and his main opposition was Musa Hitam.[2] Eventually, Musa won the election with 722 votes to Razaleigh’s 517  votes, becoming the new Deputy President and Deputy Prime Minister.[3] Razaleigh blamed himself for taking “a rather passive stance” and not having a campaign strategy.[4]

Before becoming Malaysia‘s fifth Deputy Prime Minister and Minister of Home Affairs in 1981-1986,  Tun Musa held a number of key government posts, including

  • Chairman of the Federal Land Development Authority (FELDA)
  • Deputy Minister of Trade & Industry
  • Minister of Primary Industries (1974–1978); and
  • Minister of Education (1978–1981).

Musa was replaced by Tun Ghafar Baba as Deputy Prime Minister in 1987.

Pengalaman boleh tahan. Banyak. Pada ana, Musa Hitam masih ada skill dan kemahiran nak jadi PM. Berbanding dengan Mahathir dulu, rasanya kalau Musa Hitam jadi PM, Malaysia sudah pasti lebih maju dan berjaya.

Kita beri satu seat pada Musa Hitam, biar dia buat comeback dalam politik. Pasti meriah.

2. TAIB MAHMUD

Satu lagi nama, yang ana rasa, kita patut berikan perhatian adalah Taib Mahmud. Di sini, pada ana, Husam Musa adalah orang yang paling bijak. Husam sendiri sudah jumpa Taib Mahmud, dan bincangkan mengenai royalti minyak. Alang-alang, kalau Taib Mahmud boleh bantu kita, apa salahnya.

Kita lupakanlah isu-isu yang dekat dengan Taib. Itu tak jadi masalah. Satu dua doa, kita boleh clearkan. Tak jadi hal.

Amacam, kalau ana cadang dua nama ini dahulu. Strategi  baik ni.

Advertisements