haji hadi3“Cerita BR1M ini bukan cerita baru. Al-Quran sudah menceritakan lebih lima enam ribu tahun yang lalu, Firaun telah (agih) BR1M,” katanya  sambil diringi gelak ketawa perwakilan di Pusat Konvensyen Shah Alam.
Beliau menceritakan bahawa Nabi Musa pada awalnya meminta Allah menjelaskan mengapa Firaun diberi kekayaan yang banyak.

“Nabi Musa berdoa wahai Tuhan kami, mengapa engkau beri kepada Firaun,  kekayaan yang melimpah ruah. Dengan kekayaan itu, digunakan untuk  menyesatkan rakyat bukan untuk membela rakyat,” katanya.
Seterusnya, beliau menceritakan pula mengenai keangkuhan Firaun yang mendakwa  berkuasa untuk memberi nikmat kepada rakyat berkenaan.

“Firaun  telah mengarahkan rakyat Mesir, dikumpul beramai-ramai, dan Firaun  berucap. Tidakkah aku menjadi pemerintah berkuasa di Mesir ini?

“Sungai-sungai yang mengalir di kampung-kampung, ini adalah projek aku. Di bawah penguasaan aku.
“Aku (Firaun) yang bagi. Satu lagi projek aku (Firaun). Al-Quran berkata  maka Firaun menjadikan rakyat ringan (meremehkan) akal dan membodohkan  rakyat,” katanya diiringi ketawa yang menggamatkan dewan konvensyen.
Ana puji melambung ucapan Haji Hadi dalam perasmian MANIFESTO semalam. Hebat. Memang ada gaya PM Malaysia. Berani. Tegas. Inilah yang kita ahli-ahli Pas tunggu selama ini. Bukannya Presiden yang macam lemau dan tak cukup makan. Ini baru ada kick.
Lepas Mursyidul Am kata mengenai haiwan – Presiden UP lagi dengan isu Firaun. Barulah ada gandingan mantap.
Ini strategi yang tepat. Pas mesti berani terus berkasar dengan isu. Jangan ambil mudah. Kalau perlu berkasar dengan Tuanku pun, kita patut buat. Sebab Tuanku pun kuat sangat sokong depa. Kali ini kita tunjuk sikit kehebatan Pas.

Advertisements