tuan brahimPakatan Rakyat (PR) Pahang akan membuat pengisytiharan tawaran mega  untuk rakyat negeri ini jika diberi mandat memerintah pada program  Himpunan Kebangkitan Rakyat Pahang (HKRP), 9 Disember ini.

Menurut pengarah program Dr Hamzah Jaafar, dalam program pra  Perhimpunan Sejuta Rakyat itu, Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar  Ibrahim akan mengisytiharkan tawaran Kerajaan Pusat untuk Rakyat Pahang.

Manakala ketiga-tiga pemimpin negeri iaitu Pesuruhjaya PAS Pahang  Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man, Pengerusi PKR Pahang Datuk Fauzi Abdul  Rahman dan Pengerusi DAP Pahang Leong Ngah Ngah pula akan  mengisytiharkan tawaran Kerajaan PR Pahang untuk rakyat negeri ini.

“Perisytiharan ini adalah suatu yang amat istimewa untuk warga Pahang kerana ia berkait rapat dengan keperluan dan tuntutan hidup mereka yang tidak diselesaikan oleh Kerajaan BN selama ini,” katanya dalam sidang  media hari ini.

Turut hadir Pengerusi Biro Pendidikan PKR Pusat, Abbas Awang, Naib  Pengerusi DAP Pahang Koh Boon Heng serta pimpinan ketiga-tiga parti  peringkat negeri.

Inilah yang rakyat di Pahang tunggu-tunggu. Kita nak menang di Pahang, tapi tawaran kurang menarik. Mesti bagi rakyat something yang bagus. Baru boleh menang di Pahang.

Antara yang rasanya Anwar akan umumkan:-

 • Petronas Carigali, the firm’s oil and gas exploration unit, and  Lundin Petroleum had jointly discovered additional oil reserves under a  production sharing contract (PSC) in the offshore Bertam oil field located in Block PM 307.”With addition of these reserves, the Bertam field now contains  recoverable oil reserves of 64 million barrels,” Razak said in his  statement.

  Commenting on developmental activities that the Malaysian government  has drawn up for Bertam, Razak said that crude oil production will begin at the oilfield in 3Q 2014 with a projected output of between 17,500  and 20,000 barrels per day. He cautioned that this forecast is subjected to results that will be produced from on-going commercial and technical feasibility studies. Anwar patut umumkan, kesemua penemuan ini akan TIDAK dikembalikan kepada Kerajaan Persekutuan kalau kita menang di Putrajaya. Main tu. 64 juta barrel minyak, kalau kali dengan harga minyak sekarang dah berapa. Kita boleh buat Putrajaya di Pahang. Tuan Ibrahim Tuan Man, kalau ada rezeki jadi MB, boleh jadi macam Sultan Brunei. Kaya.

 • Tol percuma Kuantan ke KL selama setahun. Bukan banyak pun kena bayar. Kalau ada duit Petronas, kita boleh buat.
 • Perkhidmatan bas percuma di seluruh Kuantan. Free!
 • Hotel-hotel di Pahang akan diconvert menjadi HOTEL ISLAM.
 • Wakil PAS confirm akan diletakkan sebagai MB di Pahang – tidak ada dakwa dakwi.
 • Hudud akan dikaji dan dilaksana di Pahang (kalangan yang duduk di Istana pun terpaksa tunduk kepada Hudud; nak buat b/day yang ada arak, boleh buat di London; bukan di Pahang);
 • Mansuhkan jawatan Timbalan MB. Buang duit rakyat.
 • PSDC akan dijadikan Pusat Perkembangan Vokasional Islam di Pahang.
 • Program FELDA BEBAS FITNAH BN akan dilaksana di seluruh kawasan FELDA.
 • Perumahan FELDA dibina dengan lebih banyak.
Advertisements