Pertamanya, dia mengucapkan terima kasih kepada ana kerana blog ini. Dia bertanya kepada ana, kenapa jarang sangat menulis tentang hubungan Pas dan orang bukan Islam. Ana cakap lah kat dia, ana kena hati-hati bab ini. Kalau selalu sangat nanti jadi peruntuh parti.
Dia menulis kepada ana dalam Bahasa Inggeris. Kalau kelmarin ana post mengenai persoalan kawan-kawan kita yang nak tahu apa yang berlaku di Kedah, mamat seorang ini memberikan email yang panjang mengenai Kelantan.
Ana ringkaskan dalam fakta supaya senang kita faham:-

– Public debts increased by RM27.85 million from RM1.11 billion in 2010 to RM1.14 billion in 2011 – A total of RM188.57 million were allocated for development projects in the Kelantan State in year 2011, however a total of RM144.66 million were spent as at 31 December 2011.

– Audit works carried out from September to December 2011 found that the management of the Development and     Beautification of Kelantan River Bank Project was unsatisfactory.

– The Road Division of the State’s PWD Head Office and three districts namely Pasir Puteh, Kuala Krai and Kota Bharu were found that in general, the implementation of State Road maintenance work was unsatisfactory  .

– The Audit  revealed less satisfactory outcome pertaining quit rent revenue management.

– The management of public facilities was less satisfactory. Audit survey on customers’ satisfaction regarding the management of public facilities found that overall, a total of 62.2% and 47.6% of respondents were not satisfied  with the management of public facilities managed by MPKB-BRI and MDT.

– The People’s Plantation Programme was less satisfactory .

Kelantan Menteri Besar Corporation (KMBC), was less satisfactory. KBCSB recorded accumulated losses, negative shareholder’s equity and net current liabilities for the years 2008 to 2010. However, financial ratio analysis showed an improving trend for the same period of time.

– The Binaraya PKINK Sdn. Bhd. (BPSB) , the subsidiary of Kelantan State Economic Development Corporation (KSEDC) was  found that in general, the management  was less satisfactory. Kijang Kuari Sdn. Bhd. (KKSB) , the subsidiary of Kelantan State Economic Development Corporation (KSEDC) was  found  that in general, the management of was less satisfactory.
Ana balas pada dia, janganlah harap Kerajaan PAS Kelantan hebat macam DAP di Pulau Pinang. DAP dapat kerajaan yang dah mantap: pelabuhan baik, jalanraya bagus, sistem ekonomi negeri dah baik. Kita, terpaksa bermula daripada ‘0’. Kurang bantuan daripada kerajaan Persekutuan. Tak ada royalti minyak. Kena faham bab itu.
Ana harap dia faham lah ana tulis dalam bahasa Melayu. Tapi itulah hakikatnya.
Semua mata tumpu pada kita, Kedah dan Kelantan. Tapi kita semua kena banyak bersabar. Beri peluang untuk kita menunjukkan kemampuan. Bukannya balun ikut suka hati
Apa yang dibangkitkan anak muda Tiong Hua itu ana tak nafikan. Memang ada dalam Laporan Oditor General. Tapi tak semua laporan Ambrin Buang itu betul. Odit Report bukannya Quran.
Tapi ana jadi sangat risau bila anak muda bukan Melayu/bukan Islam (BMBI) ini semakin mengukur prestasi kita. Bahaya ni. Jangan main-main. Kalau ana dapat email ini, dan dia emailkan ramai budak muda Cina macamana? Tak melingkup kita?
Ana harap sangat DAP bantu kita bab ini. Bab mengurus kewangan ini memang kita lemah.