Sebuah mahkamah Turki Jumaat lalu menjatuhkan hukuman penjara seumur  hidup kepada tiga bekas jeneral, hukuman pertama bagi perbicaraan dua  tahun untuk 364 pegawai yang dituduh merancang untuk menggulingkan  kerajaan Perdana Menteri Raccip Tayyip Erdogan.

Mahkamah berkata, tiga bekas jeneral tersebut hanya akan menjalani hukuman penjara selama 20 tahun kerana mereka tidak berjaya dalam usaha mereka untuk  menjatuhkan kerajaan.

Dua lagi jeneral yang sudah bersara dan satu jeneral yang masih berkhidmat juga telah dihukum penjara 18 tahun.

Mahkamah membebaskan 34 pegawai dalam kes itu, menampakkan kekuasaan mahkamah  sivil ke atas pihak tentera yang dulunya sangat berkuasa di Turki.

Tentera Turki secara tradisinya memainkan peranan yang dominan dalam politik,  melakukan tiga rampasan kuasa antara 1960 dan 1980 dan menendang keluar  kerajaan Islamik pertama negara tersebut dari pejabat pada tahun 1997.

Ana memang dah lama minat dengan Erdogan ni. Garang. Tegas. Berani.

Pada ana, apa yang berlaku di Turki ketika ini adalah satu kemenangan besar kepada Islam. Hubungan baik, Anwar dan Turki pula akan memberikan kita kelebihan jangka panjang. Ana harap sangat, ana pun percaya ramai dalam Pas pun anggap Anwar ini jelmaan Erdogan di Malaysia.

Kita doa, sembahyang hajat – semoga apa yang Anwar rancangkan untuk kita akan dapat direalisasikan.

Kalau Anwar menang, kita boleh agak, berapa ramai akan dipenjarakan. Kalau kita list satu persatu, mahu penuh Sungai Buloh dengan puak-puak ni.

Pada ana, Anwar masih penting kepada Pas. Masih. Mana sahaja ana turun, semua orang cerita pasal Anwar. Kadang-kadang, orang Pas sendiri lebih yakin dengan Anwar berbanding Presiden kita sendiri.

Apa kemungkinan Pas dan PKR bersatu? Ada? Berapa peratus kemungkinan?

Advertisements