http://youtu.be/F8SkiUL43CU
Seorang jiran ana tunjukkan kepada ana, satu bentuk kempen terbaru yang dikeluarkan oleh kumpulan yang dikatakan rapat dengan DAP. Pada kawan ana, cara dan kaedah yang dikemukakan oleh video ini sangat kurang ajar. Bukan budaya Malaysia.
Banyak carutan, kejian, hinaan yang digunapakai dalam video ini. Antaranya: ‘mengongkek’ (bersetubuh). Ana tak tahu samada video ini boleh memberikan kebaikan kepada kita atau tidak. Kawan ana, orang Cina sendiri pun malu dengan cara kempen yang kasar macam ini.
Mungkin DAP rasa, kaedah ini sesuai dan mampu menarik anak muda orang Cina untuk menyokong mereka. Ana tak mahulah campur. Tapi apakah ini cara kempen yang DAP nak bawa.
Ana tahu, kadang-kadang penceramah kita pun kasar juga. Tapi tak adalah sampai macam ini. Mencarut tak sudah.
Ana minta lah, kalau ada orang cina yang baca blog ana ini, cuba translatekan pada ana pasal video ini.
Jiran sebelah rumah ana, buat juga translation. Tapi tak tahu betul atau tidak.
Ana minta DAP jangan buat kaedah kempen ala komunis macam ini. Bahaya. Tak membantu PAS pun. Jangan lupa, kita bawa agenda Islam. Kalau dah segala macam carutan ini keluar; PAS nak bantu DAP pun jadi susah.
Kalau kita bekerjasama, janganlah jahanamkan rakan sendiri.
Sikit translation pada video tersebut:-

1)     Tajuk: Rakyat Malaysia mesti tonton. ‘Anjinggila’(juruacara) dedahkan kelentong 1Malaysia

2)     Animasi oleh jengtong (email: jengtong@gmail.com) . Juruacara: Maddog DJ. Dialek: Kantonis.

3)     Biadap Tidak bersalah. Maki mengonkek itu munasabah. [ Vulgar is no offense. To fuck is reasonable]

4)     1957: Tunku Abdul Rahman membuat perisytiharan kemerdekaan. Tetapi selepas 55 tahun BN memerintah , sekarang (2012) apa sudah jadi kepada negara kita? Kamu masih percaya akan dia (BN)? Nah, 1Malaysia, biarlah saya dedahkan (kelentong)nya. 1967, pendapatan per kapita kita lebih tinggi daripada Korea Selatan dan Taiwan. Bagaimanapun, akibat kelemahan BN dan Umno –asyik merompak ‘air’ (wang negara), pendapatan per kapita rakyat Korea Selatan dan Taiwan (2011) sudah mengatasi kita sebanyak tiga(3) kali ganda. Hakikatnya pada 1995, kedudukan Malaysia (ke-23) di dalam Indeks Persepsi Rasuah adalah lebih tinggi (baik) berbanding Korea Selatan(ke-24) dan Taiwan(ke-25). Tetapi pada hari ini di kalangan 183 buah negara, Malaysia jatuh ke tempat ke-60 –ketinggalan di belakang Botswana, Barbados, Aman dan entah apa lagi negara yang tidak dikenali.

5)     Di samping itu, disebabkan Pemerintah sudah sekian lama menindas industri media, kedudukan Malaysia di senarai “Kebebasan Media” ialah jatuh kepada 122—di kalangan 179 negara di dunia ini. Kita ketinggalan di belakang Timor Timor, Nepal dan Sudan. Bukankah ini amat memalukan kita?

6)     Pada 2012: Disebabkan pengurusan ekonomi yang salah, Bajet Malaysia mengalami ‘krisis defisit’ selama 15 tahun berturut-turut . Kalau saya tak cakap, kamu tidak mungkin tahu.  Sejak Ahjibgor menjadi PM dan Menteri Kewangan sehingga hari ini, hutang Negara sudah mencecah RM456 bilion. [Suara keluhan latar: Fuck!] Jumlah ini adalah lima(5) kali ganda berbanding jumlah tahun 1995 sewaktu Anwar Ibrahim menjadi Menteri Kewangan. Fuck …lima kali ganda! Kamu tak takutkah? [Suara latar: Wahhhh!]

7)     Menteri BN yang paling jujur DS Idris Jala pernah mengumumkan, jika kita teruskan dalam keadaan begini, Malaysia akan ‘Pokkai’ (bangkerap) pada 2019. [Suara latar: Ahhhhh!] P{ada ketika itu, 28 juta rakyat Malaysia tak kira tua muda akan menanggung beban hutang sebanyak RM16,000 setiap orang. BN sesungguhnya sudah menganiayai kita semua. Fuck! [Suara latar menyusul : Fuck!]

Ana tak fahamlah bila orang Cina DAP suka mencarut-carut macam ini. Tak baik untuk Pas. Mungkin ada yang kata, video tersebut untuk orang Cina. Tapi pada ana, video ini merosakkan pemikiran rakyat Malaysia. Pada analah.

Advertisements