Mohamad Abdul Wahid Endut mendedahkan sebahagian dari nama-nama Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) dan Ahli Parlimen Barisan Nasional (BN) yang ‘dianugerahkan’ tanah oleh kerajaan negeri.

Pendedahan kali ini lanjutan dari dakwaan yang dibuat pada 18 Mac 2012 lalu yang tidak disebut nama-nama Adun-MP terbabit.

Antara nama-nama pemimpin Umno-BN yang diberi keistimewaan memperolehi tanah seluas satu hektar seorang termasuk bekas Menteri Besar Terengganu, Datuk Seri Idris Jusoh.

Pertama, Ahli Parlimen Besut, Dr Abdullah Muhammad Zin. Dia dikurniakan tanah seluas satu hektar di kawasan Dendong, Mukim Tembila, Besut dengan No. Lot PT6964.

Kedua, Adun Jertih, Datuk Seri Idris Jusoh. Bekas MB Terengganu dan dia (Idris) dapat juga di kawasan yang sama dengan keluasan satu hektar dan No. Lot PT6902.

“Ketiga, Adun Hulu Besut, Nawi Mohamad, juga di lokasi tanah yang sama, keluasan juga satu hektar dengan No. Lot PT6904. Keempat, Muhammad Pehimi Yusoh iaitu Adun Kota Putera juga di kawasan sama, keluasan satu hektar dengan No. Lot PT6903.

“Pemimpin kelima, Adun Batu Rakit, Karzan Che Mat. Tanah itu di kawasan Mengabang Bakong, Mukim Batu Rakit, Setiu. Keluasan tanah 0.9965 hektar, dengan No. Lot PT30794,” jelasnya.

Beliau berkata demikian pada satu sidang medianya di Pejabat Badan Perhubungan PAS Negeri Terengganu (BPPNT), Taman Sri Intan, Jalan Sultan Omar, Kuala Terengganu, 24 Mac lalu.

Seronok lah kalau dapat bagi-bagi tanah sesama sendiri macam tu. Mudah kerja. Mudah jadi kaya.

Inikah tabiat pemimpin UMNO di Terengganu? Memang layak jadi pembangkang nampaknya. Asyik nak kayakan diri sendiri dan kaum keluarga. UMNO sekarang ini tak kira, Ustaz atau tokoh agama, semua main songlap tanah rakyat. Jenis lebih teruk daripada Yahudi. Inilah dia.

Cuba tengok situasi di Selangor. Tak ada seinci tanah pun yang kami orang PAS ambik. Tak ada. Pasir pun kita bagi pada PKR. PAS tetap biasa dan zuhud.

Ana nak tengok macamana abang MAT SAID selesaikan isu ini. Ini semua kerja Allah SWT dalam melaknat MB yang tarik biasiswa pelajar Terengganu kerana terlibat dengan Bersih. Padan dengan muka.

Ana yakin, kalau kena cara, kita boleh menang semula Terengganu.

Dengan kebodohang Ahmad Said dan amalang kerasuahang yang menggila – PAS akan kembali memerintah Terengganu.

TAKBIRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRR

RR!
Advertisements