Ana semalam duduk di DUN Selangor. Nak tengok juga bagaimana prestasi ADUN-ADUN PAS kita. Ana dah pun sampaikan report kepada kepimpinan. Sajelah ana bagi pandangan sebagai seorang blogger. Kepimpinan boleh terima kalau nak. Tak terima pun takpe. Ana sengaja bagi pandangan ikhlas.

Pada ana, prestasi ADUN kita belum boleh dibanggakan. Ana bertemu dengan seorang teman lama, pegawai tinggi SUK Selangor – dia pun kata, kalangan pegawai Kerajaan Negeri pun rasa ada yang tak kena dengan ADUN PAS di Selangor. Mereka senyap. Tak pandai cari peluang. Tak pandai nak bawa pembangunan ke kawasan. Rakan-rakan di SUK hanya lenguh melayan permohonan ADUN DAP dan PKR. Mereka telefon. Mereka tulis surat. Mereka jumpa. Mereka tak duduk diam. Semua bentuk pembangunan waima sekecil projek RM20k pun, mereka nak rembat ke kawasan masing-masing.

Ana yang duduk di DUN pun jadi hairan. ADUN PAS banyak yang senyap. Yang tidur pun ada.

Apa dah jadi ni? Takkanlah kita nak harap jadi tukang sokong sahaja? Kita kena ke depan. Ikhlas ana cakap ni.

Semalam, ucapan Dr Rani pun kurang isi. Macam ceramah biasa di kampung-kampung. Lepas tu, kalau nak kata hebat pun – bila dia kutuk Hasan Ali. Yang lain, kekeringan idea. Tak banyak idea untuk membawa pembangunan Islam di Selangor dibawa oleh Dr Rani. Minta Dr Rani kerja kuat sikit. Tukar semua pegawai yang tak membantu tu. Buang masa sahaja.

Sebab itu ana serba salah, bila kawan di SUK tanya – ‘setakat itu sahaja ke level pemikiran ADUN PAS?’. Ana terdiam. Malu pun ada.

EXCO baru kita pun nampak tak aktif. Tak ada gaya EXCO langsung. Zuhud itu bagus, tapi jangan sampai orang perkecilkan kita.

* ana nak ucap terima kasih kepada MB Selangor yang berikan peruntukan hampir RM100k untuk program Karnival Rakyat di Sungai Besar. Macam inilah baru betul. Baru kita boleh menang di Sabak/Sungai Besar/Sekinchan.

Advertisements