Bukan main berlagak lagi YAB Ahmad Said sekarang ni. Mentang-mentanglah laporang terkini mengatakang mustahil untuk PM Najib menukar MB menjelang PRU akan datang, kerana tugasnya yang cemerlang dalam memenangi hati rakyat. Soalnya, betulkah Ahmad Said ini kuat dan kebal? Betulkah Ahmad Said ini adalah aset penting UMNO untuk berdepang dengang PAS di Terengganu? Apakah Najib tak rasa senario sama macam TS Wan Mokhtar akan berlaku kembali?

Tindakan MB Terengganu menarik biasiswa pelajar yang menyertai Bersih ini macam budak-budak. Tak ada kelasss langsung. Macam tak sekolah.

Dalam dunia demokrasi, suka hati budak itulah nak suka BN atau tidak. Mana boleh paksa-paksa dan tarik biasiswa. Ini sudah jadi lebih kejam dari Yahudi. Tapi kata tak nak kawan Yahudi. Tapi buat apa buat perangai macam Yahudi mabuk?

Budak itu mahasiswa. Dia ada pemikiran. Dia ada pendirian. Kenapa mesti Ahmad Said nak tentukan siapa yang patut dia sokong.

Ana sokong kenyataan Dewan Pemuda PAS Malaysia yang sangat terkilan dengan tindakan oleh Menteri Besar Terengganu, Datuk Seri Ahmad Said yang menarik balik membatalkan serta-merta penajaan pendidikan di bawah Yayasan Terengganu (YT) ke atas 6 pelajar lelaki setelah didapati terlibat dalam demostrasi Bersih 2.0 di Mesir.

Tindakan ini dilihat sebagai satu tindakan yang bercanggah dengan pendekatan yang dibuat oleh Datuk Seri Najib yang cuba mesra mahasiswa dengan merombak semula Akta Universiti dan Kolej Universiti.

Dewan Pemuda PAS Malaysia melihat pembatalan bantuan ke atas mahasiswa terbabit adalah hasil daripada semangat Auku di dalam diri Menteri Besar Terengganu yang cuba mengawal mahasiswa agar menjadi ‘pak turut’ beliau sahaja.

Sekiranya indikator pembatalan bantuan oleh Menteri Besar Terengganu itu ke atas 6 pelajar tadi hanya kerana mereka memakai pakaian kuning dan memegang bendera Terengganu, Dewan Pemuda PAS Malaysia merasakan ianya sebagai satu agenda politik daripada Menteri Besar Terengganu untuk mencantas mahasiswa luar negara daripada memiliki pemikiran yang berkembang maju.

Ahmad Said sedang menjemput amarah orang muda dan rakyat. Inilah resipi kejayaan kita di Terengganu. Ahmad Said sudah tak betul. Memang komang lah MB Terengganu ni. Dak tak sabor nak kaloh ke orang BN ni?

 

Advertisements