Wah, ini satu berita pelik bin ajaib bin hairan. Ana mendapat khabar berita bahawa ramai juga kalangan orang kanan Khir Toyo di Selangor sudah mula mengutuk UMNO daripada dalam. Ini satu berita yang amat menarik dan maju. Khir Toyo, kita tahu memang naik ke kemuncak politik dengan laluan deras. Semua jatuh ke riba. Sebab tak ramai ahli UMNO yang pandai baca doa, Khir dilonjak ke puncak kerana pandai baca doa dan nampak Islamik. Nampak. Sudahnya, kita pun tahu apa jadi.

Ana malas nak buka pekong dan cerita lama Khir. Tapi kalau dia dah ada iltizam nak bantu PAS, ana syukur alhamdulillah. Kita semua tahu lah, harta pusaka Khir tak habis makan 18 generasi. Tak payah kerja pun dia mampu hidup. Bukan setakat hidup. Hidup dalam istana. Ada kenderaan mewah. Bercuti seluruh dunia. Ini semua nikmat dia dapat bila masuk UMNO.

Tapi kalau hari ini Khir sudah buat keputusan untuk bantu PAS, kita cukup berasa bangga dan mengalu-alukan.

Kalau Hasan Ali masuk UMNO sebab nak jadi kaya; Khir masuk PAS sebab nak jana harta untuk Islam. Hah, siapa lebih mulia? Enta beritahu ana.

Khabarnya, jentera politik Khir di kawasan pun sudah slow down. Depa pun malas nak turun sangat-sangat. Biarkan aje. Luncai tenggelam dengan labu-labunya.

PAS alu-alukan kehadiran Khir, Isteri, Dr Karim Mansor, Dollah SUPOL, ke dalam keluarga besar PAS. Oklah, kalau mereka tak masuk PAS pun – tapi memberikan harta/tenaga/wang ringgit kepada PAS pun kita sudah syukur.

Khir berhak buat keputusan sendiri. Perbincangan lewat malam kelmarin dengan wakil PAS juga nampak bernas dan berkesan.

Khir kecewa kerana parti tak pertahankan dia macam parti pertahankan Mami Jarum Kak Ijat. Ini yang Khir kecewa sangat. Apa yang Khir tak buat nak majukan UMNO di Selangor? Berapa banyak Khir belanja untuk majukan UMNO di Selangor? Semua orang tak hiraukan. Nah, kalau Khir bantu PAS – apa macam?

Khir janji untuk bawa beberapa syarikat utama di Selangor untuk bantu jentera PAS di Selangor. Menarik. Kita tunggu.

UMNO boleh ambil Hasan Ali. Kita ambil Khir Toyo.

Advertisements