Ramai kakitangan awam, termasuk yang sudah lama bersama dengan PAS – menyatakan bahawa SBPA adalah pelan yang bagus dan baik. Ramai yang puas hati. Cikgu-cikgu yang kita temui pun suka dengan SBPA. Polis dan askar pun sama. Bila ana tanya, apa pasal mamat nama Omar Osman (CUEPACS) ini bersungguh benar nak tolak SBPA? Depa kata, biasalah – biasanya yang mencetuskan masalah dalam jabatan kerajaan ini adalah mereka yang aktif dengan CUEPACS. Pada mereka, bila mereka aktif dengan CUEPACS – kerajaan akan takut nak ambil tindakan. Mereka berlindung di sebalik jawatan.

Ana nak ingatkan kerajaan PR, kalau diberikan rezeki untuk kita memimpin PUTRAJAYA, kita kena pastikan mamat dan minah CUEPACS ini adalah kumpulan pertama yang kita ambil tindakan pecat dan buang. Tak guna. Mereka inilah kumpulan yang suka menghabiskan duit rakyat. PR tak boleh ada kakitangan awam yang tak cekap dan efisien.

Ana nak kongsi satu perkara, baru-baru ini ana pergilah satu jabatan kerajaan di kawasan Jalan Gurney. Ana naik atas nak jumpa Pengarah. Pengarah tak ada pergi minum. Jumpa Penolong Pengarah pun cuti sebab hujung tahun. Pegawai biasa pun tak ada. Kakitangan kerani lelaki dan perempuan sibuk main ping pong. Jam baru pukul 10.45 pagi. Bila ana soal, buat acuh tak acuh. Mentang-mentang ana pakai kopiah putih.

Sempat ana bagi ceramah, halal dan haram dalam mencari rezeki. Terdiam semua. Ana beritahu, kalau kita menipu dan curi tulang, rezeki tidak berkat. Bagi makan anak bini. Semua terpaku.

Ana nak tanya CUEPACS – kumpulan macam ini yang mereka nak perjuangkan? Kalau ana boss, dah lama ana bagi markah keluar baris. Main ping pong. Staff pompuan sibuk tengok komputer – bukan buat kerja pun, tengok cerita Tentang Dhia dalam tonton. Memang jenis puak suka makan duit haram.

Ana minta sangat, dalam manifesto PR – tolong wujudkan komitmen kita nak BUANG kumpulan pekerja kerajaan yang kuat mengular dan menipu. Belum masuk kes rasuah lagi. Memang hampeh.

Ana nak ingatkan, kerajaan boleh jatuh disebabkan kakitangan awam yang degil dan pengecut. Pengecut nak mengaku kelemahan diri. Pengecut nak keluar daripada perkhidmatan awam walaupun malas dan bodoh.

Ana rasa, kalau kerajaan kekal dengan markah 70 – mahunya 120,000 kakitangan awam keluar baris. Tapi sayangnya, kerajaan takut dengan CUEPACS. Orang paling tak bertanggungjawab dan banyak menghabiskan duit rakyat adalah CUEPACS! Mereka ini memang suka mempertahan biawak hidup.

Sebab itu ana sokong Tony Pua…kalau dapat jawatan; kita buang sahaja kakitangan awam yang pemalas.

Advertisements