Ana pun tak de la suka sangat nak gunakan isu-isu extreme dalam blog. Biasanya, isu-isu simple dan politik kedai kopi sahaja. Malas nak bicara isu tinggi-tinggi. Ana pun bukannya pandai sangat pun.

Tapi petang semalam ana terima e mail daripada seorang rakan DAP dari Batu Pahat. Dia ni memang orang kuat DAP sejak lahir agaknya. Kalau cakap pasal isu Cina, boleh dia naik darah dan tiba-tiba terbalikkan meja. Tapi bila ana jumpa dia waktu makan mee bandung di Muar, dia dah banyak berubah. Lebih tenang. Dia kata, sejak kawan dengan PAS – dia lebih kenal Islam dan lebih lembut. Tapi tatu kat atas lengan masih ada. Gambar salib. Tapi dia bukan Kristian. Ana pun pelik.

Bila ana tanya, apasal ko letak lambang Kristian kalau ko bukan Kristian. Selamba dia jawab, ‘amoi suka lelaki Kristian ma…’. Apa punya alasan lah….

Dia email pada ana, jangan memain, gangster Cina sudah pandai main email dan pakai facebook. Canggih.

Email nya berbunyi macam ini:-

Ini cilaka punya orang Melayu, bukan kerja untuk Melayu dan Islam…semua tipu. Dia kerja sama ini movement Amerika. Jahat punya. Lu tak percaya aa Haji? Lu tak percaya? Lu tengok ini gambar – satu blogger Melayu bagi. Bangsat punya Melayu. Sudah kerja sama ini orang jahat Amerika. Lu tengok. Kasi tahu orang PAS. Ini semua parti Melayu semua main bangsat sama Melayu..’.

Tapi bila Cina gangster ni highlight bab lambang Illuminati – ana pun jadi risau. Ehh…tak ya juga ya…ada persamaan.

Ana minta mana yang rajin…google ‘Mano Cornuto’ dan tengok sahajalah gambar mereka yang jelas tidak menyokong Islam.

Aik…pelik pulak ana….tetiba pulak jadi isu macam ini.

Fikir sendirilah…mungkin kita tak perasan.

# mano cornuto ni lambang tangan (jari)  yang menunjukkan mereka yang menentang Islam. menentang PAS lah tu…kita Islam pun orang nak dengki. tak faham.