Ana ingat ‘asalkan bukan United’. Rupanya asalkan bukan UMNO. Memang A. Asalkan bukan UMNO, kita sama-sama sokong.

Macam inilah, biar ana jelaskan, ana bukan benci UMNO seluruhnya. Ada benda yang bagus juga UMNO ini buat. Tapi UMNO zaman dulu kalalah. UMNO zaman Tun Razak. Zaman Harun Idris. Zaman Ku Li. Masa itu, UMNO ini tidak bermusuh sangat dengan PAS. UMNO tahu paksi perjuangannya. Tapi yang ada sekarang ni – memang layak dipinggirkan terus dari muka bumi Allah taala ni. Mengarut. Tipu dan kencing rakyat.

Agenda ABU ni memang menarik minat orang muda. Depa cukup suka. Ini yang perlu kita perkuatkan. Jangan lengah.

Pemuda PAS Pusat pun turun-turunlah bantu kawan-kawan di bawah. Ana dengar banyak ahli Pemuda merungut. Ada macam pendekatan pilih kasih di kalangan pimpinan pemuda pusat. Ini yang kita tak seronok nak dengar.

Kawan ana, ahli PKR Kota Raja jemput ana hadir ke kongres PKR tak lama lagi. Insya’Allah PAS akan beri sokongan penuh. Kita masih perlukan PKR bagi menarik undi Melayu liberal di bandar-bandar besar. Kita perlukan undi.

“Kewujudan Pakatan Rakyat (PR) dilihat akan melemahkan kekuasaan orang Melayu dan juga akan menghakiskan kekuatan Islam di negara ini. Sejak negara ini merdeka, UMNO adalah tunjang kekuasaan BN dan UMNOlah yang diharapkan memelihara maruah Islam dan kaum Melayu. Selama 54 tahun nasib Melayu dan Islam terbela, dan kalaulah UMNO tewas maka orang Melayu akan hancur dan semakin lemah.
“Itulah pemikiran yang hendak diterapkan di kalangan rakyat, agar umat Islam dan kaum Melayu akan sentiasa was-was dan ketakutan untuk kehilangan UMNO. Namun, apa yang penting ialah ‘Adakah pemikiran ini bertolak kepada fakta dan realiti sebenar atau hanya satu luahan rasa tanpa berpijak kepada fakta yang nyata?” tanya beliau.
Tuan Ibrahim berkata walaupun hujah di atas sekali imbas, atas permukaan ada terasa seperti benar namun beliau memberikan lapan hujah untuk direnungkan rakyat Melayu Islam sebelum membuat kesimpulan.
Kalau betul UMNO pentingkan kekuasaan Melayu Islam, kenapa tiada tambahan kerusi di negeri-negeri majoriti Melayu seperti Kelantan, Terengganu dan Kedah – sehinggakan ada kawasan parlimen yang jumlah pemgundinya mencecah hampir seratus ribu orang.

Ana harap sangat semua ahli PAS komited dengan agenda ABU ini. Kita kena sama-sama buktikan; PAS siap sedia untuk menggantikan UMNO.

Advertisements