Rakyat negeri Kedah rata-ratanya menyokong tindakan Menteri Besar, Datuk Seri Azizan Abu Bakar yang tetap dengan keputusan kerajaan negeri yang mahu melaksanakan secara sepenuhnya Enakmen Hiburan dan Tempat-tempat Hiburan 1997 yang melarang pusat-pusat hiburan beroperasi sepanjang bulan Ramadan.

Katanya, dengan tertegaknya perintah larangan terhadap umat Islam di Negeri Kedah itu, sedikit sebanyak dapat membentuk masyarakat Islam bagi lebih menghayati bulan Ramadhan.

“Rakyat negeri Kedah akan lebih terdidik dengan program Ihya’ Ramadhan sambil ruang-ruang mungkar ditutup,” ujarnya dalam kenyataan kepada Harakahdaily.

Tambahnya, dengan suasana yang ada sekarang ini yang lebih membawa ke arah gejala sosial, negeri Kedah menggunakan undang-undang sediakan ada bagi membendung kegiatan yang menjurus ke arah maksiat.

Beliau yang juga Exco Pemuda PAS Pusat berkata, walaupun tidak dapat dilaksanakan sepenuhnya namun sedikit sebanyak dapat membantu dalam mendidik rakyat kembali ke jalan yang benar.

Lagipun, ujarnya Enakmen Hiburan dan Tempat-tempat Hiburan 1997 diluluskan di zaman Umno BN memerintah lagi cumanya tidak dilaksanakan.

Menurutnya, umum semua mengetahui bahawa Umno BN hanyalah menggunakan agama sebagai alat untuk mengaburi mata rakyat yang mana undang-undang hanyalah digubal sedangkan perlaksanaan tidak menjurus kearah itu demi menjaga ‘hati’ parti komponen yang lain di dalam BN. ====================================

haha…kalau kita harapkan Melaka nak buat macam Kedah..haramlah jawabnya. Ali Rustum memang suka bab-bab hiburan ni. Melaka bukan Bandaraya Bersejarah lagi dah. Melaka Bandaraya DOSA DAN PETAKA. Itu yang tepatnya. Hancur. Tak ada nilai Islam langsung. Kalau yang ada pun – semua sebab nak tarik pelancong.

Cadangan Kedah ini membuatkan banyak pihak melompat. Yang tidur macam MCA dan GERAKAN pun tetiba bangun dan menentang. Apa punya politiklah. Yang DAP tu…ana anggap macam jiwa kacau sahaja. Karpal Singh tu kira macam orang dah nyanyuk. Jangan kita dengar sangat.

Ana sempat telefon rakan di PAS Melaka…ana cadangkan agar mereka buat demo besar-besaran menentang ali rustum. Kalau di KL kita kata bersih. Di Melaka kita buat demo CUCI. Cuci Melaka daripada segala dosa dan petaka. Ini semua kerja Ali Rustum.

Melaka dengan Kedah jangan bandinglah. Macam banding Las Vegas dengan Mekah. Mana boleh sama. Melaka oh Melaka….PETAKA!!!

Walaupun Kedah belum tentu laksana secara maksima…tapi usaha dan komitmen itu ada. Ali Rustum?

Advertisements