Syukur alhamdulillah, ana dan teman-teman PAS Gombak sempat menyorok di belakang Menara Maybank dalam kejadian petang semalam. Sempat juga kami solat di belakang Menara Maybank; sementara menantikan kawan-kawan yang lain selesai dengan usaha menentang pihak Polis yang juga merupakan ANJING BURUAN kerajaan. Memang menjadikan rakyat sebagai alat mereka melepas marah.

Ana dan rakan-rakan menangis apabila mendapat khabar bahawa Timbalan Presiden PAS sudah tertangkap. Sedih juga apabila ramai muka-muka pimpinan PAS pun tak nampak bersama mereka yang berdemonstrasi. Mungkin tubuh mereka terlalu lembut untuk berdepan dengan gas pemedih mata. Ataupun, mereka semua sedang tenant di IJN kerana hampir menghadap Ilahi. Dah nak mampus sangat sampai tak boleh turun berjuang.

Ana sakit hati, sebab ramai pemimpin yang cakap tak serupa bikin. Dalam Muktamar cakap berapi-api nak lawan dengan kerajaan. Bukan main bertempik. Bukan main herdik dan maki hamun. Bila sampai hari yang diperlukan – mereka bagi banyak alasan dan menghilangkan diri. Ana penat dengan pemimpin macam ini. Cakap tak serupa bikin.

Sebab itu bila Mat Sabu, Khalid Samad cedera – kita hormat dengan mereka. Inilah pejuang. Inilah kalangan mereka yang benar-benar cakap serupa bikin.

Dalam darihal kekejaman PDRM – ana rasa kita patut buat laporan rasmi. Tapi, pada ana, penyokong PKR adalah antara yang provokasi pihak Polis secara melampau. Ana sendiri tengok bilamana seorang anak muda PKR – jerkah ‘BABI! BABI! BABI!’ depan muka FRU. Ana urut dada. Biar betul. Ini sudah menjemput tindak balas PDRM.

Ana nampak sendiri penyokong PKR (dengan baju PKR) membaling batu kepada kenderaan FRU. Ini semua kita kena tengok dan nilai semula. Kita jangan provoke. Biarkan mereka ambil tindakan.

Yang terjadi di Hospital Cina TUNG SHIN itu adalah contoh bagaimana kita provoke Polis secara melampau. Akhirnya, mereka sembur kita  dengan air chemical. Kita juga yang kena.

Lepas ni PAS kena buat kursus DEMO. Anwar dan Azmin kata akan ada lagi. Kita akan ikut lagi. Tapi kena ajar kita cara yang betul. Macamana nak berdepan dengan puak-puak ini.

Advertisements