Pertama sekali, ana nak sampaikan ucapan tahniah kalangan ahli PAS Wangsa Maju kepada Husam Musa. Bukan apa, pada mereka di kalangan pimpinan PAS; hanya Husam yang berani mengatakan kepada Anwar supaya menjalan ujian poligraf dalam menentukan siapa yang menipu di dalam kes video seks. Pada rakan-rakan di bawah; inilah jalan yang paling wajar, paling baik, paling mantap dalam menentukan bahawa Anwar bukanlah si pelaku di dalam seks video itu.

Ana bersama rakan-rakan PAS Wangsa Maju singgah di Ali Maju Sri Rampai; melihat video tersebut menggunakan iPhone Ustaz Tahir, PAS Batu. Ustaz tak mahu sebenarnya tunjuk. Tapi disebabkan ramai kawan-kawan yang desak; Ustaz bagi juga untuk kita sama-sama membuat keputusan. Masing-masing tengok dua kali. Setelah habis semua 6 orang; 5 bersetuju bahawa itu adalah Ketua Umum. Yang kata bukan hanya seorang – iaitu Ustaz Tahir.

Sebagai seorang yang rapat dengan kawan-kawan PKR; Ustaz Tahir setuju bahawa video tersebut terlalu boroi untuk orang bernama Anwar. Terlalu. Ustaz Tahir kata tak mungkin Anwar jadi begitu boroi. Tak pernah Ustaz tengok.

Baiklah, kami akur sahaja dengan pandangan Ustaz. Kita tak boleh paksa. Kami yang lain mengatakan bahawa dengan alatan kamera yang murah; gambar boleh jadi pelik. Maknanya, di kalangan orang PAS sendiri; di kalangan kami pun tak dapat nak setuju bahawa itu Anwar Ibrahim. 5 daripada 6. Tapi ahli PAS beratus ribu. Tak adil guna pandangan kami sahaja.

Soalnya, kami muak dengan alasan Anwar bahawa sumpah menyumpang daripada MAQASID AL SHARIAH. Anwar fahamkah apa itu MAQASID?

Jangan main sedap mulut cakap pasal MAQASID. Kita dalam politik. MAQASID perlu mendokong matlamat politik. Ana berpandangan begitu.

– Memelihara Kesucian dan Kepercayaan Beragama
– Menjaga keselamatan nyawa dan kehidupan manusia
– Kemurnian pemikiran dan akal
– Menjamin kehormatan dan maruah diri
– Menjamin pemilikan dan penguasaan harta

Anwar kena banyak tengok kepada maqasid dalam ‘menjamin kehormatan dan maruah diri’. Ini penting. Silap-silap politik PAS pun boleh terjunam kalau Anwar tak tahu nak jaga kehormatan diri dan keluarga. Sumpah tak mahu. Ujian poligraf? Wajar bukan.

Anwar janganlah penting diri sendiri. Jangan fikir sedap sendiri. PAS perlu terus hidup sebagai parti. Bukannya kena humban sebab Anwar dah sedap dengan awek Cina.

Advertisements