Ana dah 8 kali tengok video pertemuan Setiausaha Agung PAS dengan pihak media. Banyak isu yang dipersoalkan kepada Setiausaha. Banyak. Daripada isu Sarawak; sehinggalah isu yang melibatkan video seks seorang pemimpin pembangkang. Pilihanraya sudah semakin hampir. Maknanya, akan ada lebih banyak video di masa-masa akan datang ini. Video siapa lagi kita pun tak berapa nak tahu.

Soalnya, Mustafa dah jawab dengan penuh semangat ‘Pakatan’. Ini Azmin dan Anwar kena terimalah. Nak jawab macamana lagi? Nak jawab kata PAS akan sentiasa bersama dengan Anwar dalam keadaan sihat; mahupun dalam sakit? Bersama dengan Anwar dalam keadaan hadas kecil dan hadas besar? Bersama dengan Anwar dalam hujan dan panas? Bersama dengan Anwar dalam susah dan senang? Bersama Anwar dalam keadaan surut dan pasang? Begitu?

PAS pun berhak menentukan jalan politik sendiri; perkara ini Azmin kena sedar dan faham. Janganlah anggap PAS macam parti politik kucing kurap yang diambil bila perlu; dibuang bila benci! Jangan lah harap PAS ambil pendekatan yang melampau-lampau. Janganlah sms minta pemimpin kita berikan sokongan kepada Anwar pada setiap masa.

Kita hormat Azmin; tapi tidaklah sampai ke peringkat dia boleh tentukan apa yang berlaku dalam PAS. Itu namanya zalim. Itu namanya menyibuk.

PAS ambil pendekatan yang sangat bernas. Apa-apapun; ia akan kembali kepada hukum. Kalau hukum Islam; PAS akan kemuka bab saksi. Boleh pakai ke saksi macam RTC dan Eskay al-penipu. Boleh pakai? Dalam Islam; saksi ini sangat ketat ‘peraturannya’.

.

Sungguh tidak masuk akal, seorang yang dirogol perlu mendatangkan empat orang saksi untuk membela diri??? Sebetulnya ini adalah salah faham di kalangan orang Islam dan bukan Islam, sebetulnya rogol tidak ada di dalam bahasa arab. Rogol disebut juga sevagai zina bin jabbal, oleh itu ulama telah mensabitkan hukuman rogol dengan hukum zina. Dalam kes zina maka perlu mendatangkan empat orang saksi seperti disebutkan dalam ayat di bawah :

Dan orang-orang yang menuduh wanita yang baik dan mereka tidak mendatangkan empat orang saksi maka deralah mereka yang menuduh itu 80 kali dera, dan janganlah kamu terima kesaksian mereka buat selama-lamanya (An-Nur 24;4).

Sedangkan kes rogol tidak sama dengan kes zina, sebab rogol dilakukan secara paksa manakala zina adalah dilakukan atas kerelaan kedua pihak. Oleh itu hukum yang dikenakan kepada perempuan yang berzina berbeza dengan perempuan yang dirogol.

Azmin kena faham; ini bukan kes ROGOL. Ini kes KANTOI sebab berzina. Memang sukar nak beri saksi. Tapi kalau dah ada dalam CCTV; macamana pulak hukumnya.

Ana nak ingatkan Azmin; tak payahlah nak guna fakta Yusof Qardhawi sepanjang masa. Orang PAS pun pandai juga membaca. Kita pun baca banyak kitab arab. Tak juga kita merujuk kepada Yusof Qaradawi sahaja.

Kita nak harap kepada Mufti pun – susah juga. Kalau mufti hanya cerita pasal poco-poco berbanding dengan isu yang lebih besar. Kita pun naik pelik. Mufti pun dah jatuh standard. Habis semua benda nak haram. Islam akan nampak macam agama yang mundur.

Advertisements