Nampaknya, banyak negeri sudah memberikan sokongan kepada TG Haji Hadi bagi mengetuai PAS buat sekian kalinya. Mesej ini sangat jelas dan terang. Mereka masih mahukan kepimpinan Hadi yang nampak sangat strategik dan boleh berkawan dengan semua pihak. Dakapan TG Haji Hadi kepada Jib di Sarawak; dijadikan modal politik, kononnya kepimpinan PAS tak boleh ambil pendekatan membenci kepimpinan Najib. PAS mesti sentiasa membuka peluang – untuk memungkinkan ada ‘pertemuan’ jujur antara kedua-duanya. Ana susah nak ulas bab ini. Kerana kita dengan parti Jib ini berpisah jauh sangat. Macam halal dan haram. Macamana nak bersatu?

Orang mungkin kata ana macam-macam, tetapi pada ana ini hakikat. UMNO dan PAS macam HALAL dan HARAM. Satu daging ayam; yang satu daging ####. Mana boleh nak campur. Satu minyak sayur. Yang satu lagi minyak ####; mana boleh campur.

Pendekatan politik kita dalam PAS selama ini adalah politik HALALAN TOYYIBAN. Ikut shariah. Ikut Islam. Ikut Quran dan Sunnah. Bukan ikut wang ringgit. Memang bagus kalau Presiden PAS nak bentuk kerjasama. Tapi mestilah dengan syarat agar PAS dapat terus dengan politik halal kita. Kalau dia nak halang, takkan ada ruang untuk kita bersatu.

Pada ana, dalam masa beberapa bulan ini akan menentukan banyak arah politik baru di Malaysia. Ketua Umum PKR bakal dimasukkan semula ke penjara. Itu kita yakin. Tak kisahlah atas kesalahan apa pun. Sondol punggung. Atau sondol depan. Pokoknya, kena! Itu kita yakin sangat.

Tanpa ada pemimpin yang mampu jadi gam dalam Pakatan Rakyat…di mana kedudukan kita?

P/raya Sarawak membuktikan bahawa orang Cina sudah menolak BN. Itu kita jelas. Tapi, apakah dalam pertarungan menolak BN itu; undi Cina akan kembali juga kepada PAS? Apa jaminan? Apakah PAS for All dah boleh diterima oleh semua pihak. Apakah perjuangan kita menjaga bible dan gereja sudah memberikan keuntungan politik?

Kalau Cina tolak BN; tapi masih tolak ISLAM juga – apa harapan kita? Masalah juga.

Di Selangor dan Kedah; sokongan terhadap HADI memang mantap dan padu. Negeri lain?

Advertisements