Ketua umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim tetap dengan kenyataannya sebelum ini bahawa bukan Melayu, seperti penasihat DAP Lim Kit Siang, boleh dilantik sebagai timbalan perdana menteri jika Pakatan Rakyat memenangi pilihan raya umum akan datang.

“Saya ingin bertanya: Mengapa kita menafikan sebarang warga negara yang mempunyai kemampuan dan keupayaan, termasuk Lim, hanya kerana dia seorang Cina?

==============================

Ana sengaja ambil tajuk daripada Malaysiakini bagi kita kalangan penyokong PAS untuk menilai kenyataan Ketua Umum PKR ini. Seperti yang ana ungkapkan sebelum ini; kita tidak ada masalah pun kalau Cina jadi TPM. Kita OK. TG Nik Aziz pun kata OK. Apa ada hal. Kita tak kisah bab-bab jawatan ini. Ini semua ‘dunia’ belaka yang membuatkan kita leka.

Tapi soalnya, apa pula kedudukan kita di mata Anwar pada keseluruhannya. PAS ini apa ‘tahapnya’. Apa level kata orang muda? 

Jangan pulak dalam pada kita buka ruang kepada Cina jadi TPM; dalam masa yang sama kedudukan Islam jadi payah dan susah. Itu yang kita tak mahu. Kalau Cina boleh jaga orang islam; boleh jaga masjid; boleh jaga agama Islam dengan baik….WHY NOT? Cehwah…cakap omputeh.

Kita memang percaya, Kit Siang, Guan Eng memang lebih berintegriti berbanding kalangan ahli politik Islam pun. Yang dalam PAS pun ada perangai buruk lebih daripada Cina macam Kit Siang dan Soi Lek. Ada….jangan tak percaya. Ana kata ada. Kita jangan anggap semua ahli kita ‘ahlul jannah’ belaka. Kita pun parti politik juga. Mana kita nak control semua orang.

Advertisements