Ramai penggerak PAS di Sabah melahirkan rasa kecewa kerana Pak Sheikh Anwar GAGAL dalam memastikan pertarungan satu lawan satu di Batu Sapi. Kita memang tahu, Yong Teck Lee adalah calon yang boleh memenangi kerusi tersebut. Malahan orang PAS di Sabah lebih gemar untuk bekerja dengan Yong daripada bekerja dengan Ansari. Pada mereka, sebagai yang sangat rapat dengan Anwar; Ansari mempunyai ‘perangai pelik’ seperti juga Anwar. Suka memerintah. Panas baran. Dan gemar menidakkan sumbangan orang PAS di Sabah. KIta dah terima banyak aduan dan komplen; tapi nampaknya Pak Sheikh tak mahu dengar.

Ana kena beritahu, Yong Teck Lee ini adalah orang lama di Sabah. Ramai guru-guru yang gembira dengan Yong. Ramai guru sekolah Cina yang menganggap Yong adalah seorang indvidu yang sangat mudah didekati. Maknanya, ada sifat-sifat macam orang kita. Zuhud dan mudah didekati.

Balu MP lama ini memang baik orangnya. Senang juga didekati. Orang PAS pun memang ada yang rapat dengan mendiang Edmund. Rapat juga dengan balunya. Tapi kita nak pastikan pembangkang menang di sabah. Kerusi ini penting. Kalau tak percaya, cuba tanya dengan PAS Sabah. Memang mereka setuju. Edmund orangnya baik. Tetapi YONG TECK LEE adalah calon yang lebih baik berbanding Ansari.

Ramai yang menegaskan, ini semua adalah petanda bahawa PKR sudah hilang ‘control’ kepada orang mereka. Kalau kita nak menang secara yang lebih baik di peringkat lebih tinggi; kita kena selesaikan masalah yang begini sifatnya. Kalau Yong Teck Lee – baik untuk politik nasional. Kita kena terima. Ana cuma membawa ketidakpuasan hati ramai pimpinan PAS Sabah yang merasakan kita terlepas peluang nak menang di Batu Sapi.

Ada yang bagi komen pada ana – pastikan sahaja Galas PAS menang. Memang itu kerja kita. PAS rasa kita boleh menang. Calon kita orang baik. Dekat dengan rakyat. Selama inipun, walaipun kalah pun berkhidmat kepada rakyat. Kita tak takut. Tapi kalau kita boleh menang dua-dua lebih molek. Lebih cantik. Barulah nampak kita diterima rakyat.

Ana hormat kepada perjuangan Yong Teck Lee. Kerja kuat untuk orang sabah. PAS Sabah pun mahukan pemimpin ‘state’ yang kuat. Kita tak mampu nak berdepan dengan masyarakat Sabah secara sendirian. DAP nampak sudah ada jalan yang lebih baik. Tapi kalau DAP; mereka fikir tentang mereka sahaja.

Islam? Islam di Sabah? Kristianisasi yang pesat di Sabah? Program dengan masyarakat luar bandar? Kita tak cukup modal nak buat semua. Bajet PAS di sabah ni macam tak cukup makan. Ana yang pergi dua tiga hari pun duduk hotel ‘chokia’. Tak apalah demi perjuangan.

PESURUHJAYA

Tuan Haji Muhamad Abdullah

TIMBALAN PESURUHJAYA I Tuan Haji Hamzah Abdullah
TIMBALAN PESURUHJAYA II Sdr Ahmad Dolah
TIMBALAN PESURUHJAYA III Sdr Mohd Aminudin Aling
SETIAUSAHA Sdr Kadarisman Kadiran
PENOLONG SETIAUSAHA I Sdr Muhammad Nasir Ali
PENOLONG SETIAUSAHA II Sdr Sahar Abdul Majid
PENOLONG SETIAUSAHA III Sdr Salman Mohd Amin

Kita minta rakan pimpinan PAS di Sabah akan meneruskan perjuangan walaupun bantuan kewangan memang kurang. Inilah masalah kita. Masing-masing jaga tekak sendiri. Nak buat tsunami politik di Sabah; tapi kalau bajet setinggi busut – jawabnya – susahla kita. Kena beri kekuatan kepada PAS Sabah. Jangan biar mereka sendiri. Ana tengok pun – mereka ini macam tak ada fokus. Orang Sabah yang kuat di KL..buat tak tahu kepada mereka. Senang poket sendiri sahaja….

Entahlah, serius kah kita ni mahu tawan Sabah ni bah…serius ka bah?

Advertisements