Pertama sekali, ana nak ucap TAHNIAH kepada PAS Selangor yang sudah memulakan langkah dengan melantik beberapa orang Ahli Majlis bukan Islam di dalam beberapa Majlis Perbandaran/Pihak Berkuasa Tempatan di Selangor. Semua ini dilakukan di atas tiket dan kuota PAS. Hebat. Inilah permulaan kepada usaha bersungguh PAS untuk memastikan masyarakat berbilang kaum TIDAK mempunyai sebarang rasa sangsi dengan kesungguhan PAS menarik perhatian dan sokongan mereka.
Yang penting, pimpinan PAS Selangor melakukan perubahan. Sedang Selangor sibuk kes siapa dapat pasir lebih; PAS cerita mengenai kepimpinan dan undi rakyat. Inilah kehebatan kita. Tapi, ana tak mahulah keputusan ini diambil secara was-was oleh ahli. Kita kena terbukalah. Jangan terlalu takut dan jumud. Kita kena berubah. Jangan jadi macam MIC. Cakap sahaja pandai, tapi masih di takuk lama.
Ana cakap pasal perkara ini kerana dah timbul rasa kurang senang dengan cadangan ini. Kariah di Hulou Kelang misalnya mula rasa risau; takut orang Melayu/umat Islam anggap PAS sebagai parti yang dah terlalu terbuka. Akhirnya, kita kalah dalam pilihanraya. Malahan, di kalangan rakan-rakan rapat YB Saari Sungib, pun memaklumkan bagaimana mereka juga risau dengan kesan kepada usaha ini.
Kita kena ingat, orang India mempunyai ‘daya mengenang budi’ yang rendah. Bagan Pinang, Hulu Sleangor jadi saksi. Kita harapkan sokongan mereka. Mereka lari sokong BN. Sebab apa? Sebab dapat duit. Dapat t shirt. Kalau kita letak 600 ahli majlis India sebagai kuota PAS pun; belum tentu mereka sokong kita. Ini yang pelik.
Masyarakat India berpolitik dengan cara belum matang. Emosional. Ini budaya mereka. Masalah sikit bunuh diri. Minum racun tikus. Minum racun round up. Dalam politik pun mereka macam itu. Silap sikit….mereka tak sokong. Yang parah kita. Yang payah kita.
Tapi, kalau dah buat dan janji – kita laksanakan sahaja. Cuba, test, try. Kalau mereka masih tak mengenang budi; kita lupakan sahaja. Dah lantik ahli majlis pun masih tak mahu ikut cakap kita. Baik tinggalkan terus.
Tapi nak lantik pun; pilihlah dengan baik. Jangan si kaki todi kita lantik jadi Ahli Majlis. Sebab dia ada jawatan sikit, kita raikan dengan jawatan ahli majlis. Payah la kalau macam itu. Itu sudah jadi macam MCA. Kaki seks pun boleh menang. Kita mesti ada kayu ukur istimewa. Kena letak syarat. Kalau boleh baca dua tiga ayat Quran pun elok.
Macam Gobala. Macam Nga Kor Ming. Baru ada ruh Islam. Walaupun mereka bukan Islam.
* nak cadangkan pimpinan lantik Encik Balasundram; Ketua Kuil berhala di Batang Kali sebagai Ahli Majlis…pengaruh dia besar.
Advertisements